Hlavní obsah

V kauze úniků policejních informací chtějí žalobci vazbu pro osmého obviněného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V kauze úniků informací z policejních spisů navrhli žalobci uvalení vazby na osmého člověka. V případu je obviněno 18 lidí, z nichž sedm skončilo ve vazbě již dříve. V pondělí to oznámil státní zástupce Petr Šereda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Poslední návrh na vzetí do vazby u obviněného, který byl v době zahájení akce v zahraničí a byl zadržen až v sobotu 20. 5. 2017, byl podán dnes, tj. v pondělí 22. 5. 2017. O tomto návrhu bude soudce teprve rozhodovat,” uvedli v pondělí žalobci.

Vyšetřování, které vede Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, se týká elitních policistů a podnikatelů.

VSZ uvedlo, že operativní fázi trestního řízení připravoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)

„V důsledku reorganizace celorepublikových útvarů Policie ČR v loňském roce bylo nutné věc přikázat k dalšímu řízení Národní protidrogové centrále. Tato trestní věc nesouvisí s případem označovaným jako ,Beretta', který je rovněž zpracováván v souvislosti s dopady reorganizace na Národní protidrogové centrále,“ doplnili žalobci.

Mezi stíhanými je podle dostupných informací například bývalý policista (ÚOOZ) Michal Ratajský, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán nebo podnikatel David Rusňák.

O uvalení vazby na sedm obviněných rozhodl brněnský městský soud již v sobotu. Žalobci navrhli koluzní důvod vazby, to znamená nebezpečí, že by dotyční mohli mařit vyšetřování, ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné. [celá zpráva]

Podle České televize mezi nimi byli například advokátní koncipient Václav Kvíčala či bývalí policisté Jakub Sloup a Jakub Patloka.

Další návrhy na uvalení vazby již žalobci požadovat nebudou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám