Hlavní obsah

V kandidátních listinách našlo vnitro chyby. Problémy mají i Fischer se Zemanem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra ve středu vyzvalo 11 z 20 kandidátů o post příštího českého prezidenta k odstranění chyb v kandidátních listinách, které musí být v pořádku do 22. listopadu. Drobné problémy se nevyhnuly ani expremiérům Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi, kteří jsou podle průzkumů největšími favority volby.

Foto: Právo

Článek

Dvěma členkám Fischerova volebního výboru ministerstvo vytklo nesrovnalosti ve jménech, neboť jejich znění uvedené u kandidatury je odlišné od podoby uložené v registru obyvatel.

Zeman pak v rámci kandidatury uvedl jiné místo trvalého pobytu, než má vedeno v tomtéž registru. Jeho volební výbor zároveň opomněl přidat potvrzení banky o pohybech na volebním účtu.

Potvrzení o zřízení volebního účtu nedodala podle ministerstva další z kandidátek, Jana Bobošíková.

Dalším kandidátům ministerstvo shodně vyčetlo, že nepřipojili petici s podpisy alespoň 50 000 občanů nebo nominaci od zákonodárců.

Závod o Hrad na Stream.cz

Závod o Hrad je produkčně nejnáročnější pořad Stream.cz v tomto roce. Redakce oslovila všechny prezidentské kandidáty s jedinou podmínkou, aby si vybrali libovolnou sportovní aktivitu, kterou by předvedli před kamerou. Ve hře byly i šipky, šachy či bowling. Díly seriálu: Tenis s Přemyslem Sobotkou, Fotbal s Jiřím Dienstbierem a Rallye s Janou Bobošíkovou.

Například advokátka Klára Samková podala kandidaturu se 128 podpisy, Petr Cibulka jich připojil pouze 319. Někteří z kandidátů tuto podmínku ignorovali zcela a vesměs nesplnili ani další povinnosti spojené s kandidaturou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám