Hlavní obsah

V Jeseníkách se těžce zranil muž na elektrokole, neměl přilbu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S těžkým poraněním hlavy skončil ve čtvrtek odpoledne šedesátiletý muž, který havaroval na elektrokole na cyklostezce nad Pekařovem v Jeseníkách.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

Cyklista vyrazil za pěkného počasí na vyjížďku s přáteli. Právě ti mu přivolali pomoc. Na místo vyrazily nejen posádky Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, ale i horští záchranáři. „Muž po pádu upadl do bezvědomí, se záchranáři však už komunikoval,“ uvedl Roman Fišnar, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Podle něj narazil cyklista při pádu z kola hlavou na vydlážděný svod vody vedle cyklostezky. „Bohužel neměl přilbu, stejně tak i jeho kamarádi. Lékař letecké záchranné služby, která také dorazila, konstatoval, že si způsobil frakturu lebky. Spolu se zdravotníky jsme stabilizovaného muže šetrně transportovali k vrtulníku. Posádka jej pak převezla k dalšímu ošetření do nemocnice,“ doplnil Fišnar.

Elektrokola? V německých Alpách na ně mnozí koukají skrz prsty

Cestování

Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher uvedl, že pacient je hospitalizován na jednotce intenzivní péče neurochirurgické kliniky. „V tuto chvíli je ve stabilizovaném stavu, nicméně je v umělém spánku, bude se budit a pak se uvidí dál podle situace,“ řekl na adresu zraněného cyklisty.

Náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller upozornil, že částečné uvolnění krizových opatření v souvislosti s pandemií koronaviru a krásné slunečné počasí přivedlo do Jeseníků velké množství návštěvníků.

„Především lidí na horských kolech a elektrokolech je nyní v horách opravdu hodně. Fakt, že cyklisté nyní mohou jezdit bez ochranné roušky, ovšem neznamená, že by neměli nosit přilbu. Všichni by si měli uvědomit, že tato sice nepovinná, ale velice důležitá součást výbavy zachraňuje zdraví i životy,“ připomněl Kaller cyklistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám