Hlavní obsah

V Hradci Králové se vybírají neoprávněně pokuty, kraj hrozí exekucí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský úřad Královéhradeckého kraje tvrdí, že vybírání parkovného u hradeckého zimního stadiónu je nezákonné. Vyplývá to ze zjištění právníků kraje, kteří řešili odvolání státu proti zpoplatnění parkovacích stání na jeho pozemku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud kraj rozhodne o zrušení nezákonného vybírání parkovného a ani poté jej magistrát Hradce neodstraní, budeme muset zjednat nápravu v rámci exekučního řízení, případně vymáhat splnění příkazu ukládáním donucovacích pokut,“ prohlásil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Podle zjištění kraje je zmíněné parkoviště tzv. samostatná účelová komunikace, kterou nelze zpoplatnit. Krajský úřad proto vyzval hradecký magistrát, aby nezákonné vybírání parkovného na této ploše zrušil. „Magistrát nereagoval, a pokud tak neučiní, bude muset ke zrušení tohoto nezákonného jednání přikročit krajský úřad,“ sdělil mluvčí.

Parkoviště není místní komunikací

Parkovné u hradeckého stadiónu vybírá firma Atol, která ve městě organizuje systém parkování. K vybírání parkovného u zimního stadiónu Atol přistoupil na základě názoru hradeckého magistrátu, že parkoviště je místní komunikací. Krajští úředníci ale kontrolou zjistili, že parkoviště se místní komunikací nikdy nestalo.

Podle tvrzení kraje nebylo předmětné parkoviště rozhodnutím magistrátu Hradce zařazeno do kategorie místní komunikace, a je proto nezbytně nutné zjištěnou nezákonnost řešit. Kraj soudí, že nesprávné je i tvrzení, že toto parkoviště je součástí místních komunikací, uvedených v příslušném nařízení města Hradec Králové.

Vedoucí odboru dopravy hradecké radnice Pavla Černá uvedla, že výsledek kontroly kraje ještě nemá k dispozici, a proto ho nemůže komentovat. Podobně se vyjádřil i náměstek hradeckého primátora Boris Herman (ODS).

Parkoviště u zimního stadionu leží v převážné části výměry na pozemcích státu. Hradecká pobočka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových proto vede s hradeckou radnicí soudní spor.

Reklama

Výběr článků

Načítám