Hlavní obsah

V Hegerově reformním týmu jsou tři straníci a tři nezávislí, chybí žena

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek představil svůj hlavní tým pro reformu zdravotnictví. A není v něm ani jedna žena.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (vpravo) se svým náměstkem Petrem Noskem

Článek

„Ano, je to chyba. Nějak se nám nehlásily. Mrzí mě to. Na ministerstvu ale ve funkci ředitele odborů pracuje hodně žen a dělá se s nimi dobře,“ řekl Právu Heger.

Reformní tým je vlastně tým jeho náměstků a každý má přidělenu určitou roli. Prvním náměstkem je lékař Vladimír Pavelka (TOP 09), který bude mít na starosti zdravotně sociální služby a chod úřadu. Dalším je právník Martin Plíšek (TOP 09), který bude řídit legislativu a právní věci včetně výběrových řízení, které ministerstvo bude zadávat.

Lékař Vítězslav Vavroušek (ODS), který na ministerstvo nastoupil teprve ve středu, bude mít na starosti zdravotně preventivní úsek včetně vzdělávání. Bývalý odborář a doktor přírodních věd Jiří Schlanger (bez stranické příslušnosti), se bude zabývat informatikou a zahraničními věcmi a inženýr Petr Nosek (bez stranické příslušnosti), řídí úsek zdravotního pojištění, dohledu nad zdravotními pojišťovnami a velkou agendu farmacie.

Posledním náměstkem je lékař Michael Vít (bez stranické příslušnosti), který je v České republice zřejmě nejdéle sloužícím náměstkem ze všech ministerstev. Na ministerstvo zdravotnictví ho v roce 2000 přivedl tehdejší ministr Bohumil Fišer (ČSSD) a Vít po dobu všech následujících ministrů zastával funkci náměstka pro hygienu.

Reformy už probíhají

Ministr Heger Právu řekl, že příprava reformních zákonů je v plném proudu. Na dotaz, zda náměstka Vavrouška si vybral sám, nebo mu byl přidělen ODS, Heger uvedl, že byl povinován držet toto místo pro ODS po odvolané náměstkyni Markétě Hellerové ze stejné strany.

„Ve výběru byli tři až čtyři lidi, hovořil jsem o nich s premiérem a premiér si vybral doktora Vavrouška. Dlouhá léta řídil nemocnici ve Šternberku, je to anesteziolog a bývalý senátor, a tak nemocniční péče v něm bude mít v reformním týmu zastoupení,“ uvedl Heger.

Na další dotaz, co říká sílící hrozbě lékařů, kteří chtějí odejít z nemocnic, když už čtvrtina z nich tento úmysl ohlásila, ministr uvedl, že s jejich představiteli bude dál jednat. „Oboustranně ale není vůle ustoupit. Nemůžeme jim přidat na platech, jak požadují. Je na manažerech nemocnic, i když dostanou o něco méně peněz, najít prostředky, jak jim alespoň částečně vyjít v platových požadavcích vstříc,“ řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám