Hlavní obsah

V Havířově zakázali výstavu aktů. Nahá tlustá slečna by prý mohla pohoršit děti

Právo, Aleš Honus

Městem Havířov hýbe skandál se zakázanou výstavou fotografických aktů, která se měla konat od května v galerii Maryčka ve zdejším Kulturním domě Petra Bezruče. Na podnět ředitelky Městského kulturního střediska Havířov rozhodl kurátor galerie o tom, že se výstava fotografky Lucie Anny Přerovské neuskuteční. Domluvená přitom byla od loňského února.

Foto: archiv, Právo

Jedna z fotografií, kvůli které byla výstava v Havířově zakázána.

Článek

Na případu je zvláštní, že nejde o žádné eroticky vyzývavé fotografie, a už vůbec ne o pornografii. Fotografka Lucie Anna Přerovská si však jako objekty svého hledáčku vybírá ženy, které nezapadají do mediálně preferovaného ideálu krásy.

„Na výstavu čekám již 13 měsíců. Kurátor Zdeněk Heiser věděl od počátku, že půjde o akty, a takto ji také schválil. Před pár dny mě ale telefonicky informoval, že ředitelka kulturního domu Yvona Dlábková náhodou viděla moji tvorbu na Havířovském salónu, který je každoroční hromadnou výstavou místních umělců, a uvedla, že se jí tyto akty hrubě nelíbí a že zakazuje, aby byly v Maryčce vystaveny. Argumentovala údajně tím, že se galerie nachází v kulturním domě, kde procházejí děti,“ řekla fotografka.

Kurátor galerie Zdeněk Heiser přiznal, že výstava byla odvolána na příkaz ředitelky městské organizace, pod kterou kulturní dům spadá. Na připomínku, proč tedy výstavu před rokem umělkyni slíbil a zařadil ji do dlouhodobého plánu, řekl, že netušil, jaké fotky umělkyně pro výstavu vybere.

„Je tam třeba tlustá slečna vyfocená ve vaně nebo ve sprše. To přece nemůžeme vystavit v galerii, která je průchozí a kam mají přístup i děti,“ řekl Heiser.

Nezapadá to do koncepce

Fotografka přitom tvrdí, že v minulosti stejná galerie uspořádala už několik výstav aktů a nikdy s tím neměl nikdo problém.

To přiznává i ředitelka Yvona Dlábková, která ovšem tvrdí, že nyní se koncepce galerie změnila a akty zde již nadále vystavovat nebudou. To, že výstava se konat nebude, prý kurátor věděl již několik měsíců a je jeho chyba, že umělkyni o tomto rozhodnutí informoval až nyní.

„Já vůbec nehodnotím kvalitu fotografií ani autorku, ale tvrdím, že prostě nezapadá do koncepce tohoto prostoru. Nevadilo by mi, kdyby se výstava konala v uzavřené galerii se vstupným,“ dodala.

Kolem výstavy ale mezitím vznikla podpisová akce, kterou podpořily desítky lidí včetně zástupců umělecké scény, svůj podpis připojila například i legendární česká fotografka Libuše Jarcovjáková.

Podle některých oslovených znalců umění není tvorba Lucie Anny Přerovské nijak zvlášť pozoruhodná.

„Zběžným pohledem lze říci, že její fotografie se zabývají nevzhlednou nahotou z hlediska ozvláštnění autorského přístupu, ale žádnou jinou hlubší filozofii nevyjadřují. Je to pro mě stejně nezajímavé, jako kdyby chtěla zobrazovat vysloveně krásné modelky,“ řekla předsedkyně Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků Vlasta Čiháková Noshiro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám