Hlavní obsah

V devíti obcích lidé zvolili nové zastupitele

Celkem v devíti obcích v Česku lidé v sobotu volili nové zastupitele. Celkem 59 mandátů, o které šlo, obsadilo 44 mužů a 15 žen s průměrným věkem těsně nad 43 let. K volbám přišlo 63,6 procenta voličů, uvedl Český statistický úřad.

Článek

V Závisti na Blanensku vyhrálo podle očekávání sdružení nezávislých kandidátů Naše Závist. V obci loni v létě složil zastupitelský mandát místostarosta Dušan Šmarda, jeho náhradnice zastupitelský slib nesložila. Zůstali tak čtyři zastupitelé z pěti potřebných. Pětici nezávislých kandidátů na jediné sestavené kandidátce v čele s Michalem Růžičkou přišlo zvolit zhruba 47 procent voličů. Dosavadní starostka Jitka Jelínková nekandidovala.

V Lančově na Znojemsku uspěla ČSSD. Zastupitelstvo v Lančově opustili tři členové ze sedmi potřebných. Na starostu znovu kandidoval Jaroslav Přívětivý na kandidátce ČSSD, proti ní stáli dva samostatní kandidáti a uskupení Pro Lančov. ČSSD získala 50 procent hlasů a čtyři mandáty, Pro Lančov získalo 40 procent a zbylé tři mandáty. Dva nezávislí kandidáti Jan Pikner a Helena Svobodová získali necelých sedm, respektive zhruba tři procenta hlasů.

ČSSD uspěla i při volbách do zastupitelstva v Lechovicích na Znojemsku, kde se původní sestava po různých neshodách rozpadla. Kandidátky byly v této obci dvě - ČSSD a KDU-ČSL. Starostou chce být Josef Juráček (za ČSSD), který řídí obec prakticky od sametové revoluce. ČSSD v obci získala 59 procent hlasů a čtyři mandáty, KDU-ČSL 41 procent a zbylé tři mandáty.

V Krásném na Chrudimsku uspěli nezávislí. Postavili lidé pro volby jedinou kandidátku, na které bylo devět kandidátů a sedm z nich se stalo členy zastupitelstva. Novým volbám v obci předcházela rezignace tří zastupitelů z celkových sedmi kvůli neshodám o směřování obce.

V Černé u Bohdanče na Pardubicku o post v zastupitelstvu usilovalo jedno Sdružení nezávislých kandidátů a tři nezávislí kandidáti. Do zastupitelstva voliči vyslali pět lidí z kandidátky nezávislých a dva jednotlivé kandidáty. V obci složila funkci starostky Lucie Panchártková a další čtyři zastupitelé. Podle informací Pardubického deníku měli zastupitelé sváry mezi sebou a za nehospodárnost je kritizoval spolek Za lepší Černou.

Volilo se i v Držovicích na Prostějovsku, kde vyhrálo sdružení nezávislých kandidátů Za Držovice ziskem 33,92 procenta hlasů a tří zastupitelů. V sedmičlenném sboru je doplní po dvou zástupcích nezávislé kandidátky Iniciativa a STAN stávající starostky Blanky Kolečkářové. V Držovicích loni na sklonku léta rezignovali tři ze sedmi zastupitelů, takže ministerstvo vnitra muselo v této obci se zhruba 1400 obyvateli vyhlásit nové volby, neboť počet zastupitelů klesl pod minimální hranici pěti osob. Odstoupili opoziční zastupitelé Lubomír Hrazdil z nezávislé kandidátky Hasiči, Jakub Martinek z kandidátky Za Držovice 1 a Jaroslav Studený, který byl do zastupitelstva zvolen za ODS, a zároveň i jejich náhradníci. Všichni tři se v nových volbách sešli na kandidátce Za Držovice a všichni se do zastupitelstva dostali.

V Županovicích na Příbramsku vybírali obyvatelé z osmi nezávislých kandidátů. Pětičlennému zastupitelstvu chyběl jeden zastupitel, zastupitelstvo tak nesplňovalo zákonné podmínky pro vykonávání správy obce. Nejvíce hlasů obdržel současný starosta Zdeněk Skopec, pro kterého hlasovalo 21 procent voličů. Své místo obhájili všichni členové současného zastupitelstva, nově se k nim přidá ještě třiačtyřicetiletý Michal Palus, který skončil na pátém místě.

V Jarpicích na Kladensku lidé vybírali z kandidátek dvou nezávislých sdružení. Více hlasů získalo sdružení SNK pro Jarpice, pro které hlasovalo 60,8 procenta voličů. Druhé skončilo sdružení Nezávislí kandidáti. V zastupitelstvu získalo SNK pro Jarpice čtyři mandáty, Nezávislí kandidáti tři mandáty. Svůj post obhájili dva členové současného zastupitelstva, funkci starosty složil Petr Balog, který ve volbách nekandidoval. Nejvíce hlasů získala Jana Kučerová ze sdružení SNK pro Jarpice. Hlasovalo pro ni 17,31 procenta voličů.

Téměř 60 procent voličů přišlo v sobotu k novým volbám v Ostašově na Třebíčsku. Kandidátku podalo pouze sdružení nezávislých kandidátů Pro Ostašov. Volební účast dosáhla 59,82 procenta. Zastupitelstvo bude sedmičlenné, kandidovalo devět lidí. Nově se volilo proto, že ze zastupitelstva odstoupili tři členové ze sdružení Nezávislí a zájem neprojevili ani jejich náhradníci. Počet zastupitelů tak klesl pod zákonem stanovené minimum pěti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám