Hlavní obsah

V ČSSD probíhá revoluce, míní Sobotka

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohuslav Sobotka v pátek na 38. sjezdu ČSSD s přehledem obhájil post předsedy. V rozhovoru pro deník Právo mimo jiné řekl, že úspěšné odhlasování změn ve stanovách strany, o které usiloval, je revoluční.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Získal jste 85 procent hlasů delegátů, což je nepochybně silný mandát. Na druhou stranu, neměl jste protikandidáta, jste premiér. Jiří Paroubek získal v roce 2006 91 procent hlasů. Nemohlo to tedy dopadnout i pro vás ještě o něco lépe?

Mandát jsem nezískal jako bianko šek. Jasně jsem řekl delegátům, s jakou politikou mohou počítat, pokud mě budou volit. Řekl jsem, že chci pokračovat v reformách soc. dem. Budu prosazovat změny. Jsem totiž přesvědčen, že tradiční strany mohou uspět, pokud budou mít odvahu se měnit a reformovat.

Touto cestou chci soc. dem. vést. Nevylučuji, že někteří delegáti, kteří se změn bojí, mě nevolili. Ale 85 procent je silný mandát. Zaprvé proto, abych mohl vést vládu a prosazovat náš program, a za druhé proto, abych mohl pokračovat ve změnách ve fungování soc. dem.

Prezident Miloš Zeman označil čtyřicetiprocentní kvóty pro ženy, které sjezd schválil, za urážku žen.

Já mám na zastoupení žen v politice jiný názor než pan prezident. V Zemanově vládě nebyla jediná žena, já se jim snažím dát v soc. dem. co největší prostor. Poprvé v historii máme díky tomu dvě místopředsedkyně. Z více žen na kandidátkách mám skutečnou radost.

Zeman také zkritizoval, že ve vedení ČSSD nejsou zastoupeny vnitrostranické frakce. Domnívá se, že sjezd měl reflektovat „neúspěch“ ČSSD ve volbách v roce 2013, kde místo očekávaných 30 procent získala jen 20,45 procenta.

Do vedení se dostali silní kandidáti, kteří mají reálnou podporu členské základny. Vedení je soudržné a není rozhádané, což je dobrá zpráva jak pro soc. dem., tak pro stabilitu vlády.

Poslanec Tejc v nominačním projevu varoval, že pokud delegáti vyslyší vaše přání a zvolí tým, který jste v předsednictvu chtěl, bude vedení zaslepené.

Vybral jsem si silné osobnosti. Pokud by to nebyly silné osobnosti, tak by nebyly zvoleny na sjezdu, kde bylo více než 700 delegátů. Vůbec to nebyl jednoduchý předsjezdový zápas. Kandidáti, kteří chtěli uspět, museli navštívit krajské konference. Debatovat, jezdit za delegáty do regionů. Celá diskuse se neodehrála jen na sjezdu, ale už řadu měsíců před ním. Jen člověk, který má podporu členské základny, mohl být zvolen do vedení strany.

Když se podíváte na osobnosti, jako je Martin Starec nebo Lubomír Zaorálek, to nejsou žádní přikyvovači, to jsou lidé, kteří mají něco za sebou. Mají zkušenosti. Jejich názorů si vážím. Stejně jako si vážím názorů třeba předsedy senátorského klubu Petra Víchy nebo Milana Chovance.

Někteří delegáti soc. dem. v kuloárech namítali, že nové vedení bude odtrženo od venkova, sedí v něm hned tři místopředsedové z Prahy…

Je fakt, že zastoupení Prahy posílilo. Do určité míry je to výhoda. Budeme přemýšlet, jak se do Prahy vrátit z pohledu silnější politické podpory. Diskuse bude důležitá pro naši podzimní programovou konferenci.

Není možné brát z hlediska vedení soc. dem. jen naše místopředsedy. Grémium je širší, zasedají tam předsedové našich klubů: Petr Vícha je starosta Bohumína ze severní Moravy, předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák je z Brna, předseda Ústřední kontrolní komise Roman Váňa je z Olomouce. Nedá se říci, že ve vedení jsou jen Pražáci. Pominu-li fakt, že Lubomír Zaorálek je z Ostravy a Milan Chovanec z Plzně.

Jediný, kdo z místopředsedů nebyl zvolen hned v prvním kole, byl právě váš první místopředseda Chovanec. Nebyla tedy chyba, že jste jako svou pravou ruku nominoval právě jeho?

Milan Chovanec měl dva protikandidáty. Jeho podpora se ukázala jako výrazná proti kandidátovi, který neuspěl, a tím je Jeroným Tejc (Chovanec získal ve druhém kole 433 hlasů, Tejc 359 hlasů). Kandidatura Jiřího Dienstbiera (neuspěl v prvním kole s 75 hlasy) do značné míry voliče rozdělila.

Lidé, kteří podporují mou politiku, zčásti volili Jiřího Dienstbiera a z větší části Milana Chovance. V okamžiku, kdy Jiří Dienstbier nešel do druhého kola, většina jeho voličů už podpořila Chovance. To je jednoduchá sjezdová matematika. Jsem rád, že Milan Chovanec podporu získal. V porovnání s Dienstbierem nebo Tejcem je to člověk, který evidentně dokáže soc. dem. spojovat.

Tejce tedy označujete za vašeho vnitřního oponenta? Dříve to byl váš spojenec. Už nemáte společnou politiku?

Myslím, že nemůžeme zůstat na místě. Jeroným Tejc prezentuje názory konzervativní funkcionářské základny, která doufá, že není potřeba dělat jakékoliv změny. Já si myslím, že to není cesta, která by mohla být pro soc. dem. perspektivní.

Usiloval jsem o to, aby na sjezdu bylo více zástupců řadových členů soc. dem. Usiloval jsem o referendum, a když už se povedlo, chtěl jsem, aby výsledky referenda zohlednil sjezd ve změně stanov, a to se také povedlo. To není jen změna stanov, to je na poměry v soc. dem. revoluce.

Prosadit 40procentní zastoupení žen na kandidátkách do Sněmovny a krajů se nepovedlo předcházejících dvacet let. Toto byl historický sjezd a odpíchneme od něj i zvyšování podpory soc. dem. ve společnosti.

Na sjezdu několikrát padla silná slova na adresu hnutí ANO. Je pro soc. dem. skutečnou hrozbou?

Nemyslím, že je to hrozba. Já si nedělal boxovací pytel ani z ANO, ani z lidovců. Nedává to žádný smysl. Kdybychom nebyli v koalici s ANO a lidovci, tak bychom neměli ve Sněmovně dost hlasů na to, abychom prosazovali naši sociálně orientovanou politiku. Jiné rozumné koaliční partnery nemáme.

Většina stran ve Sněmovně je napravo. Těžko si představit, že bychom s ODS nebo TOP 09 prosazovali vyšší minimální mzdu.

Cílem soc. dem. je, abychom koalici udrželi. To byl také vzkaz sjezdu. A pokud kritika zazněla – ANO je náš koaliční partner, ale současně i největší vyzyvatel v krajských a senátních volbách, které se konají příští rok.

Já to nevidím jako riziko, ale jako konkurenci a jako silnou motivaci pro soc. dem., aby neustrnula, aby pečlivě vnímala, co si myslí její voliči, a aby o ně nepřicházela.

V programové rezoluci sjezdu je přijetí eura kolem roku 2020. Chcete v této věci vyvolat celostátní referendum?

Nenavrhujeme udělat referendum o přijetí eura prostě proto, že k přijetí eura jsme se zavázali ve vstupní smlouvě do EU v roce 2004. Musíme přijmout zákon o obecném referendu, protože bychom chtěli, aby existovala možnost pořádat referenda v okamžiku, kdy o to požádá určitá část občanů – třeba 250 tisíc.

Proč chcete euro ve chvíli, kdy má tolik potíží?

Soc. dem. podporuje přijetí společné evropské měny. Pro stručnost uvedu dva hlavní důvody. My potřebujeme investice, abychom vytvářeli nová pracovní místa.

Investoři se ptají na to, kdy budeme platit společnou evropskou měnou. Po tom, co se odehrálo po znehodnocení koruny, kdy klesá hodnota majetku a mezd, je jasné, že potřebujeme stabilnější měnu.

To jsou důvody, proč chceme otázku přijetí eura otevřít. S našimi koaličními partnery se nám dohodnout nepovedlo, ale rok 2020 je za horizontem současné vlády. My jsme připraveni tyto věci prosazovat i v budoucnu.

Nebojíte se, že tohle téma vám v příštích volbách může zlomit vaz? Češi přijetí eura moc nakloněni už nejsou.

Ne všechno, co děláte pro stát, je v danou chvíli pohodlné nebo populární. Je to téma, ve kterém se shodneme s panem prezidentem Zemanem, který také prosazuje přijetí společné evropské měny. Je to námět pro to, abychom tu postupovali ve větší koordinaci.

Anketa

Je podle vás dobře, že Bohuslav Sobotka nebude mít ve vedení ČSSD žádné oponenty?
Ano
14,1 %
Ne
85,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 823 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám