Hlavní obsah

V ČR je nový lék na Alzheimerovu chorobu

Novinky, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice se začal používat nový lék proti Alzheimerově chorobě. Zatím ho užívají zhruba tři stovky pacientů, ale odhaduje se, že lék vzhledem k počtu postižených pacientů by mohlo užívat až sedm tisíc nemocných.

Článek

"Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku, které se projevuje postupným zhoršováním paměťových, rozumových a fyzických schopností postižených pacientů. Zjednodušeně lze říci, že jde o zrychlené stárnutí mozku," řekla Právu v pátek doktorka Vanda Benešová, primářka Psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Uvedla, že Alzheimerova choroba se nedá vyléčit. "Moderními léky je však možné i o několik let oddálit plné propuknutí těžkých stádií nemoci a prodloužit tak pacientům období aktivního života, kdy jsou soběstační a nejsou odkázáni na pomoc svých blízkých. Úspěšnost léčby ale závisí na včasném odhalení a zahájení léčby," uvedla primářka Benešová.

Reminyl se v klinických testech osvědčil

Nový lék se jmenuje Reminyl a nasazuje se u pacientů v období mírné nebo středně těžké fázi onemocnění. "Proto je tak nezbytné přijít včas," uvedla primářka. Podle ní ale i dalších lékařů někteří praktičtí lékaři ne vždy dokáží počáteční stádium nemoci zachytit a tím se i šance na oddálení pokročilého stavu vzdaluje. Nový lék může pacientovi předepsat pouze psychiatr nebo neurolog, je plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění a měsíční terapie přijde zhruba na 3300 korun.

Primářka Benešová dodala, že v ČR Alzheimerovou chorobou trpí zhruba 50 až 70 000 lidí. V 65 letech má tuto nemoc dvě až tři procenta populace a každých pět let se tento počet zdvojnásobuje. Účinnost nového léku byla ve světě zkoušena na 4000 pacientech a do klinické studie se zapojila i ČR. Po dobrých výsledcích, kdy došlo ke zlepšení poruch paměti a pacienti byli schopni vykonávat běžné denní aktivity se lék postupně rozšiřuje do běžné klinické praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám