Hlavní obsah

Na Písecku spadl strom na auto, zemřeli dva lidé, dvě děti byly převezeny do nemocnice

ČTK, pab, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čížová
Aktualizováno

Silné bouřky si v lesním úseku nedaleko obce Čížová na Písecku vyžádaly dvě oběti. Mohutný vítr vyvrátil strom, který spadl na projíždějící auto značky Fiat. Zemřela žena s mužem, dvě děti byly převezeny se zraněními do písecké nemocnice, uvedla policie.

Foto: HZS Písek

Strom, který spadl v zalesněném úseku u Čížové na Písecku

Článek

„Tragédie u Čížové na Písecku zasáhla dvě rodiny. Zemřelí z osobního auta totiž obě děti vzali do svého auta, aby je ochránili před bouřkou,“ řekla Právu mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

„Rodiče dětí zůstali venku, ti jsou naštěstí v pořádku. Rodina byla s dětmi na cyklovýletě. Zda šlo o známé či příbuzné zatím nevíme,” dodala Schwarzová.

„U nehody zasahovaly čtyři posádky záchranářů. Dvě osoby utrpěly zranění neslučitelná se životem. Dalšími zraněnými osobami byly nezletilé děti a s ohledem na jejich věk nemůžeme poskytnout žádné bližší informace,“ doplnila Zuzana Fajtlová, mluvčí jihočeské záchranné služby.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře v jižních ČecháchVideo: Novinky

Bouřka komplikuje provoz na řadě jihočeských silnic. Například v centru Českých Budějovic hasiči odstraňují popadané větve.

Jihočeští hasiči evidují od půl šesté celkem 40 událostí spojených s bouřkami. Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko.

Lijáky na Plzeňsku

Silná bouře s lijákem se přehnala také přes Plzeňský kraj. Za hodinu napršelo přes 20 milimetrů vody.

Hasiči zasahovali zatím asi u desítky případů, zejména na Klatovsku. Nejčastěji čerpali vodu a odstraňovali vyvrácené nebo popadané stromy, vyplývá z webu zaznamenávajícího jejich aktuální ukončené zásahy.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

Silný vítr vyvrátil stromy a na Klatovsku a Plzeňsku nejezdí na dvou tratích vlaky.

„Evidujeme mimořádnou událost na úseku Ždírec u Plzně - Nepomuk, kde je spadlý strom v kolejišti, a mezi Klatovy a Švihovem, kde je zaplavená trať po bouřce,“ uvedla Nela Friebová ze Správy železnic. Obě události se staly kolem 18:00.

Mezi 17:00 a 18:00 zaznamenaly největší srážky v Plzeňském kraji také stanice Českého hydrometeorologického ústavu.

Extrémní nebezpečí platí ve čtyřech krajích. Meteorologové zesílili výstrahu před bouřkami

Počasí

Během hodiny spadlo nejvíc srážek v Nezvěsticích jižně od Plzně, kde napršelo 21,4 milimetru vody za hodinu, v Klatovech spadlo 20,8 milimetru a v Chudenicích na Klatovsku 16,7 milimetru srážek za hodinu.

Hasiči na Plzeňsku měli 30 výjezdů

Hasiči v Plzeňském kraji evidovali k 19. hodině přes 30 výjezdů spojených s počasím a předpokládají, že číslo není konečné. Bouřky provázené silným větrem a přívalovým deštěm se projevily hlavně na Plzeňsku, Rokycansku a Domažlicku.

„Převážně řešíme zatopené silnice a sklepy nebo popadané větve na komunikacích,” sdělil Novinkám mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. „V jednom případě dokonce spadl strom na dům, stalo se to v Blovicích,” dodal Poncar.

Bouřka v Praze na SmíchověVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Středočeským hasičům přibylo výjezdů kvůli bouřce, zasahovali hlavně na Příbramsku. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů.

V Příbrami museli také odčerpávat vodu ze zaplaveného parkoviště. Do večera hasiči v regionu zaznamenali do 25 případů souvisejících s počasím, z toho více než polovinu v okrese Příbram, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

V Příbrami hasiče zaměstnala hlavně laguna, která se vytvořila na parkovišti před lékárnou v Husově ulici. Vodu museli odčerpávat.

Průtrž mračen v PrazeVideo: Novinky

Horší situace byla večer také v okrese Praha-východ a na Mladoboleslavsku. Například v Říčanech u Prahy auta obtížně projížděla podjezd pod železniční tratí, vozovka tam byla také zaplavená.

Rozdíl v teplotách až 15 stupňů, do toho přijdou bouřky

Domácí

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky se vyjíždělo k zásahu zatím jen jednou. „V Praze je zatím jeden případ čerpání vody,” doplnil Kavka.

Na Písecku a Příbramsku je extrémní stupeň nebezpečí

Při bouřkách, které v podvečer přešly přes část Vysočiny, někde za hodinu napršelo přes 20 litrů na čtvereční metr. Nejvíc deště bylo na Jihlavsku a Žďársku.

V Brtnici na Jihlavsku napršelo 22 litrů na čtvereční metr, v Kadově na Žďársku to bylo 23 litrů a v Počátkách na Pelhřimovsku ještě o litr víc.

Vodu museli na Jihlavsku čerpat v Kamenici. Za Stonařovem směrem na Brtnici zanesla bouře na silnici bahno a kameny. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové zůstala silnice s opatrností průjezdná.

Ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku museli hasiči čerpat vodu se zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.

Desetitisíce lidí bez elektřiny

Kvůli bouřkám se v Královéhradeckém a Pardubickém kraji ocitlo asi 40 tisíc domácností bez elektřiny. V regionu je 35 poruch na vysokém napětí.

K 22:00 energetici v Královéhradeckém kraji evidovali 13 poruch na vedeních vysokého napětí, a to na Hradecku, Rychnovsku a Náchodsku. V Pardubickém kraji bylo 22 poruch na vedeních vysokého napětí. Zejména bylo zasaženo Chrudimsko, Pardubicko a Orlickoústecko.

„Číslo domácností bez dodávek energie stále kolísá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění poruch pracují i nyní, kdy bouřky stále trvají. V terénu máme maximální počty pracovníků," uvedla Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí ČEZ.

Meteorologové již dříve upozorňovali, že část republiky od jihu Čech přes Vysočinu a východní Čechy mohou během čtvrtečního odpoledne a večera ojediněle zasáhnout extrémně silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, nárazy větru o rychlosti 100 kilometrů za hodinu a velkými kroupami.

Během noci by měla bouřková činnost slábnout, na Moravě a ve Slezsku se silné bouřky mohou výjimečně vyskytnout ještě v pátek odpoledne a večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám