Hlavní obsah

V českých babyboxech skončilo už 150 odložených dětí

Do babyboxu v Táboře, který funguje v místním domově seniorů, v úterý ve 21.46 někdo odložil chlapečka. Miminko pojmenované Jaroslav se stalo 150. dítětem odloženým do těchto schránek v Česku, sdělil Ludvík Hess.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

„Klučík byl oblečený jen do plenkových kalhotek a byl zabalený v dece. Jaroslav je čtvrtým letošním odloženým děťátkem a upravil skóre holčičky versus klučíci na 88:62,“ řekl Hess. Podle jeho slov je to první miminko, které se dostalo do schránky instalované v G-centru, která funguje od února 2013.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Schránky, kterých je po celém Česku už 70, mají i své kritiky. Ti tvrdí že, babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám