Hlavní obsah

V Česku začala chřipková epidemie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet případů nemocí dýchacích cest již překročil hranici epidemie. Na 100 000 nemocných je evidováno 1715 případů, přičemž hranice epidemie je 1500 případů. Za poslední týden počet nemocných vzrostl bezmála o pětinu. Oznámila to v pátek hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Minulý týden byla nemocnost na úrovni 1447 nemocných na 100 000 lidí. [celá zpráva]

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla Gottvaldová.

Chřipka

Nejvyšší nemocnost je hlášena z Plzeňského, Libereckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

V loňské sezoně 2017/2018 s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 v souvislosti s chřipkou zemřelo.

Počet nemocných na 100 000 obyvatel
Kalendářní týden1.2.3.4.5.
Počet8401096115814471715
zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

Chřipkové viry se dělí na typy A, B a C a jejich podtypy. Proti nemoci je dostupné očkování, které lékaři doporučují na podzim zejména seniorům a chronickým pacientům. Očkovat proti chřipce se v Česku nechává každoročně jen asi pět až deset procent dospělých a pět procent dětí, což je jeden z nejhorších podílů v Evropě.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia.

Jak předejít chřipce

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitaminů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ shrnula Gottvaldová.

Ve fázi plošné epidemie chřipky jsou momentálně Německo, Rakousko i Polsko i další evropské státy, kde převažuje virus typu chřipky A (A/H1N1). V Turecku, na Ukrajině či v Uzbekistánu cirkuluje i virus A/H3N2.

Anketa

Onemocněl někdo ve vašem okolí v posledních týdnech chřipkou?
Ano, já sám/sama
34,8 %
Ano, onemocněl člověk z okolí
19,8 %
Ne
45,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1335 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám