Hlavní obsah

V Česku se již proti chřipce očkuje, stát nakoupí léky

PRAHA

Česká republika brzy koupí dalších 600 tisíc balení léku Tamiflu proti ptačí chřipce. Řekl to v pátek místopředseda vlády Zdeněk Škromach pověřený vedením ministerstva zdravotnictví. Na ostravsku se v pátek nechaly očkovat proti běžné chřipce desítky lidí, protože proti vakcína proti běžné chřípce snižuje nebezpečí nákazy.

Článek

Do Zdravotního ústavu v Ostravě dnes dorazilo několik desítek lidí, aby se nechali očkovat proti chřipce. Na krajskou hygienickou stanici v souvislosti v ptačí chřipkou volaly další desítky občanů. Někteří z nich se mylně domnívají, že se mohou nechat očkovat přímo proti ptačí chřipce. Proti té však vakcína neexistuje.

Současné obavy lidí jsou však podle epidemiologa krajské hygienické stanice Josefa Matušky neopodstatněné. Přenos ptačí chřipky mezi lidmi zatím nebyl prokázán. "Zatím nikdo na světě neví, kdy a v jaké síle eventuálně pandemie propukne. Může to být letos, ale může to být za pět let," podotkl Matuška.

Zájemců o léky je mnoho

Podle místopředsedy vlády Škromacha se lidé o léky proti ptačí chřipce stále více zajímají. Proto chce Česká republika nakoupit další zásoby. Dohoda by se měla podepsat co možná nejdříve. Nákup léku bude stát zhruba 600 milionů korun a peníze by se měly najít v rozpočtové rezervě

O ochraně před nebezpečím šířící se ptačí chřipky, která se již objevila v Rumunsku a Turecku, spolu hovořili premiér Paroubek a náměstek ministerstva zdravotnictví Jiří Koskuba při schůzce ministrů ČSSD v Kramářově vile.

Zakoupení nových léčiv je součástí národního pandemického plánu. Podle něj by v ideální situaci měla být balení léků proti ptačí chřipce k dispozici pro nejvíce rizikové skupiny a osoby nezbytné pro chod státu, což znamená 1,7 miliónu občanů. ČR má momentálně ve skladech již jednu třetinu z tohoto počtu léků. Další třetina by se měla získat právě plánovanou koupí.

Vít: Česko nyní má 600 tisíc antivirotik

Podle hlavního hygienika Michaela Víta patří Česká republika k 24 zemím světa, které zásobou tohoto léku disponují. Větší zásoby léku má v současné době jen několik zemí, mezi nimi například Německo, Francie, Velká Británie a Finsko.

Podle Víta má stát zásobu 600 000 dávek antivirotik. Ta jsou pro rizikové skupiny a pro profese, které zajišťující chod státu jako například zdravotníky, policisty, energetiky atd. "Budeme jednat o uvolnění 300 miliónů korun na nákup další zásilky léků opět pro šest procent obyvatel, čímž by byly zhruba ze dvou třetin pokryty nároky těchto skupin," řekl v úterý Právu Vít.

Ptačí chřipku způsobuje smrtící  virus H5N1, jenž v Asii od roku 2003 zavinil smrt šesti desítek lidí a zkázu miliónů kusů drůbeže. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám