Hlavní obsah

V Česku roste počet případů téměř vymýcené nemoci - černého kašle

ČESKÁ REPUBLIKA

V Česku v poslední době přibývá stále více dětí, kterým lékaři diagnostikovali černý kašel. Proti této nemoci, která už byla v minulosti téměř vymýcena, se povinně očkuje, vakcína ale zřejmě ztrácí účinnost.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Bordetella pertussis zvětšená 40 000krát

Článek

Lékaři a ministerstvo zdravotnictví nyní zjišťují, proč se počet onemocnění černým kašlem zvyšuje. Pokud se potvrdí, že mladým lidem chybí protilátky, rozhodne se o zavedení přeočkování starších dětí.

Nejvíce dětí, které onemocněly černým kašlem, hlásí hygienici ze Zlínska, Českolipska a Chrudimska. Naopak v Praze je situace v normě. Černý kašel se v hlavním městě zatím zjistil u 14 lidí. Podle epidemioložky Zdeňky Jágrové čísla nemusí být přesná. "Je to otázka správně stanovené diagnózy, to je včas a správně provedený výtěr z krku a sérologické vyšetření," řekla.

Černý kašel se nejčatěji vyskytuje i dětí, u dospělých jen výjimečně. Nejprve se projevuje jako běžné nachlazení. V další fázi se projevuje neustávajícím silným kašlem, při němž se hrtan dostává do křeče. Po kašli nemocný často zvrací. Nemoc trvá několik týdnů, léčí se antibiotiky. Je vysoce nakažlivá.

Černý kašel

Černý kašel je kapénková nákaza, kterou způsobuje bakterie Bordetella pertussis. V minulosti tato nemoc způsobovala v Evropě epidemie, při kterých umíraly desítky tisíc lidí, převážně dětí.

Onemocnění zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta.

V České republice se od roku 1958 proti dávivému a černému kašli celoplošně očkuje.

Proti černému kašli se očkují děti hned po narození. O změnách uvažuje ministerstvo už od začátku roku. Kromě povinného přeočkování černého kašle by se mohlo zrušit přeočkování proti tuberkulóze. Naopak by se zavedlo očkování proti pneumokoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám