Hlavní obsah

V Česku letos přibylo 68 HIV pozitivních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos do konce května přibylo v Česku 68 HIV pozitivních lidí, loni za celý rok bylo 147 nově pozitivních. Loni šlo přitom o největší meziroční nárůst od poloviny 80. let, kdy se začal virus HIV v ČR testovat. Vyplývá to ze statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Celkem se v ČR nakazilo virem HIV už 1257 lidí, z toho 272 onemocnělo AIDS. Téměř polovina HIV pozitivních, asi 600, připadá na Prahu.

V Praze přibylo od začátku roku 28 HIV pozitivních. „Praha na tom byla vždycky nejhůř. Nejvíc obyvatel, největší kriminalita,“ řekl ve středu ředitel Domu světla a tajemník České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) Miroslav Hlavatý.

Počet sta nakažených překračují též Středočeský (120) a Jihomoravský kraj (103). Naopak nejméně HIV pozitivních je hlášeno na Vysočině a v Pardubickém kraji. Pozitivních mužů je 999, žen 258. V Česku nyní žije 306 HIV pozitivních cizinců bez trvalého pobytu. Na AIDS už v ČR od roku 1986 zemřelo 147 lidí.

Více než polovina lidí (55 procent) se nakazila homosexuálními nebo bisexuálními pohlavními styky, třicet procent heterosexuálně. Pět procent HIV pozitivních jsou narkomani, kteří si píchají drogy. Další téměř dvě procenta lidí s virem HIV v krvi tvoří injekční uživatelé drog, kteří jsou zároveň homosexuální nebo bisexuální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám