Hlavní obsah

V Česku bylo neobvykle teplo, nadprůměrný bude celý listopad

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republiku čeká podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nadprůměrně teplý listopad. Množství srážek by mělo být v průměru. Teploty na začátku měsíce budou nad deset stupňů, v noci nebudou klesat pod bod mrazu. Nezvykle teplo bylo v především na Moravě už o víkendu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od 1. do 10. listopadu by teploty přes den měly být od 10 do 16 stupňů, ke konci dekády 5 až 11 stupňů. Vydrží tak ráz počasí, který začal o tomto víkendu. V noci budou teploty mezi 9 a třemi stupni. Obloha bude polojasná, přechodně zatažená, déšť se bude vyskytovat jen místy.

Od 11. do 20. listopadu by mělo být už chladněji. Teploty přes den budou mezi čtyřmi a deseti stupni, v noci se budou pohybovat mezi čtyřmi až -2 stupni. Obloha bude oblačnější, po ránu se budou vyskytovat mlhy a nízká oblačnost, která se může držet i celý den.

V poslední listopadové dekádě bude obloha většinou zatažená, místy se bude vyskytovat déšť nebo mrholení. Na horách se mohou objevit srážky sněhové. Teploty přes den budou mezi dvěma a osmi stupni, v noci mezi třemi a minus třemi stupni.

Pravděpodobnost, že předpovídané teploty vyjdou, je podle meteorologů 75 procent. Pravděpodobnost předpovědi dešťů je nižší, 65 procent.

V Ostravě bylo 18 stupňů

Teplota v neděli odpoledne v Ostravě vystoupila podle meteorologa Petra Dvořáka na 18 stupňů Celsia. Neobvykle teplo bylo díky větrům zvaným fény i na jiných místech v Česku.

"Je to díky jižnímu větru Föhn, který vane přes Alpy a Karpaty," vysvětlil Dvořák.

Na poslední říjnové dny bylo velmi teplo už v sobotu. Například na Sněžce naměřili 12 stupňů Celsia. Minulý víkend se přitom teploty pohybovaly kolem pěti stupňů a nad ránem klesly pod bod mrazu. Na hřebenech Jeseníků a Beskyd roztál podle ČHMÚ sníh, který tam v minulých dnech napadl.

Podle Dvořáka to ale nejsou nejvyšší teploty, které kdy byly naměřeny. V roce 2004 v nížinách vystoupaly nad 20 stupňů Celsia. V Ostravě - Porubě bylo v roce 2001 naměřeno dokonce 23,1 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám