Hlavní obsah

V centru Prahy uhynulo pět labutí. Veterina šetří, zda jde o ptačí chřipku

Právo, Novinky, bja, gin
Praha

V centru Prahy nedaleko Karlova mostu bylo v pátek nalezeno pět mrtvých labutí. Kvůli možnému podezření na ptačí chřipku byly následně převezeny ke zkoumání do Státního veterinárního ústavu. Předběžné výsledky by měly být známy v sobotu. Novinkám to sdělil mluvčí státní veterinární správy Petr Majer.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pět mrtvých labutí bylo nalezeno v pátek dopoledne nedaleko Karlova mostu. Kvůli možnému riziku ptačí chřipky je pracovníci veterinární služby následně odvezli ke zkoumání.

„Můžeme potvrdit, že šetříme nález pěti kusů uhynulých labutí poblíž Karlova mostu v Platnéřské ulici. Městské veterinární správě v Praze byly nahlášeny dnes dopoledne. Vzorky byly odeslány do Státního veterinárního ústavu Praha, kdy v průběhu zítřka by snad měl být známý předběžný výsledek, jestli jsou pozitivní na ptačí chřipku,” řekl v pátek Novinkám Majer. Zda se jedná o subtyp chřipky H5N8, bude podle Majera jasné během neděle nebo pondělí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku poprvé po deseti letech.  Zatím bylo v Česku nalezeno osm ohnisek. Čtyři z nich jsou na Moravě, tři v jižních Čechách a jedno ve Středočeském kraji. Kromě toho se v Česku vyskytly i úhyny volně žijících ptáků, například v Hradci Králové, v Olomouci nebo v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám