Hlavní obsah

V centru Prahy protestují cizinci proti krveprolití v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V centru Prahy začalo v pátek kolem půl čtvrté protestní shromáždění, které má vyjadřovat solidaritu s pásmem Gaza. Mezi zhruba stovkou demonstrujících převažují mladí cizinci. Z Můstku ve spodní části Václavského náměstí se demonstranti po půl hodině vydali ulicí Na Příkopě, skončit by měli na Staroměstském náměstí. Na místě je asi dvacet strážníků a policistů, akce se ale zatím koná v poklidu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Demonstranti ukazovali záběry zraněných palestinských dětí v Gaze.

Článek

Demonstranti požadují ukončení blokády Gazy a vyšetření válečných zločinů, kterých se tu na palestinských civilistech údajně dopustila izraelská armáda. Mají palestinské vlajky, plakáty a transparenty s nápisy "Konec sionismu = mír", "Izrael zabíjí dětství" nebo "Bush, Olmert, Livniová, Barak - váleční zločinci".

Skandují hesla "Ať žije Gaza" a "Izrael vraždí naše děti". Průvod vzbudil zájem především u japonských a německých turistů, kteří si demonstranty fotografovali.

Cizinci demonstrující proti násilí v pásmu Gazy v Prazefoto: Právo/Michaela Říhová

Příměří zatím v podstatě platí

Dvaadvacetidenní boje si podle palestinských zpráv ze středy vyžádaly 1284 mrtvých a 4336 zraněných Palestinců. Mezi mrtvými bylo 894 civilistů, včetně 280 dětí do 17 let, a 167 policistů. Izrael přišel o deset vojáků a tři civilisty.

Izraelská armáda vyšetřuje možné svévolné použití fosforové munice izraelskými vojáky v pásmu Gazy, zejména údajné odpálení asi 20 fosforových granátů v lidnaté oblasti na severu pásma. Židovský stát jednoznačně vyloučil další obvinění, podle něhož v pásmu použil munici s ochuzeným uranem.

O víkendu Izrael a Hamás separátně vyhlásily podmínečné příměří a ve středu Izrael stáhl z pásma své poslední pozemní jednotky.Několik jednotek ale ponechal u jeho hranic pro případ, že by radikální Hamás obnovil raketové útoky. Příměří je zatím porušováno jen sporadicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám