Hlavní obsah

V čele pražské ODS je šéf reklamní agentury Filip Humplík

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

V pražské ODS má stále mírně navrch tábor, který kolem sebe seskupil exprimátor, nový poslanec a možný budoucí místopředseda ODS Bohuslav Svoboda. Funkci šéfa pražské ODS ve čtvrtek pozdě večer na sněmu získal dosud poměrně málo známý jedenačtyřicetiletý Filip Humplík, šéf reklamní agentury Konektor, která dělá ODS volební kampaně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Novým předsedou pražské ODS se stal Filip Humplík, archivní snímek

Článek

Filip Humplík v tajné volbě porazil exministra životního prostředí Tomáše Chalupu v poměru 44 ku 35, celkem se sešlo 81 delegátů. Na pražském sněmu přitom zněla kritika po prohraných volbách a volání po jednotě.

Humplík prosazoval „návrat ke kořenům ódéesky“, která by měla být opět stranou zaměstnanců, podnikatelů a živnostníků. Přitom si vítězstvím vůbec nebyl jistý.

„Snažil jsem se mluvit, s kým to šlo. Možná propadnu,“ řekl před hlasováním Humplík.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Jeho vítězství ale neznamená, že by druhé křídlo zcela ostrouhalo. „S Tomášem Chalupou jsme se potkali a bavili jsme se o tom. Můj program zakopávání příkopů znamená, že když vyhraju, s Tomášem počítám,“ poznamenal Humplík, který už jako člen ODS v roce 2010 protestoval proti koalici své strany s ČSSD na pražském magistrátu.

I Chalupa by v případě úspěchu Humplíka nezatratil. „Navrhl jsem, aby se předseda příště volil přímo, stejně jako náš kandidát na primátora,“ řekl novinářům Chalupa. Teprve volby do městského zastupitelstva podle něho rozhodnou o budoucnosti pražské ODS.

„Nesmíme v příštích 12 měsících ztratit žádného zastupitele, žádného starostu,“ uvedl exministr.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Exministr školství Petr Fiala na archivním snímku z 26. června 2013

Ve vedení ODS by se po lednovém kongresu strany podle Humplíka měla objevit Miroslava Němcová, exministr školství Petr Fiala a „pochopitelně pan Svoboda“.

Humplík patří mezi nejštědřejší sponzory své strany, v níž je asi šest let. Loni ODS věnoval 1,6 miliónu korun, šlo o druhou největší sumu po Jaromíru Jágrovi.

Reklama

Související články

Exministr školství Fiala vstoupil do ODS

Exministr školství Petr Fiala ve čtvrtek oznámil, že vstoupil do ODS. Jako nestraník byl za občanské demokraty zvolen do Sněmovny. Fiala je velmi populární...

ODS vyloučila Janu Nečasovou

Občanští demokraté v Praze-Zličíně vyloučili ve středu ze strany Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Řekl to David Vodrážka, starosta Prahy 13, pod niž Zličín...

Fiala do čela ODS? Dobrý tip, zní z partaje

Volání po výměně tváří ve vedení strany, která se potácí na pokraji volitelnosti, vyslyšelo největší moravské místní sdružení ODS Brno-střed. Ke kandidatuře na...

Výběr článků

Načítám