Hlavní obsah

V Čechách se tvoří ledovka, Moravu trápí vítr

– Praha

Meteorologové varují jih Čech před náledím. To by se mělo tvořit až do odpoledních hodin zejména na Českobudějovicku v oblasti Novohradských hor, a to v lesních úsecích či na mostech. Část Moravy zase trápí silný vítr, zejména na Jesenicku a Zlínsku.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na Šumavě leží na vedlejších tazích ujetá vrstva sněhu krytá štěrkem. Většina vozovek je mokrá. Na východě kraje sněží. Během dne budou srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na plus čtyři až sedm stupňů.

V Turnově vykolejil vlak

Silnice v Libereckém kraji mohou namrzat. Varování silničářů platí i pro rychlostní silnici z Liberce na Turnov. V noci místy drobně sněžilo. Před půlnocí vykolejil v Turnově nákladní vlak a mezi Turnovem a Příšovicemi cestující vozí náhradní autobusová doprava. Slabě sněžit by mělo v polohách nad 700 metrů. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd Jablonecka a Jizerských hor. Ostatní silnice jsou po ošetření mokré nebo vlhké.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné. Dálnice D8 a silnice prvních tříd jsou holé a mokré, na komunikacích nižších tříd v Krušných horách leží místy zbytky rozbředlého sněhu. U obce Radovesice na Litoměřicku komplikovala dopravu nehoda nákladního vozu s dodávkou. Havárie se obešla bez zranění.

V Krkonoších sněhové přeháňky

Na horských silnicích Královéhradeckého kraje zůstává uježděná vrstva sněhu. Zledovatělé a nebezpečné úseky jsou kryté posypem. Z Krkonoš jsou hlášené sněhové přeháňky. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření. Na většině území hradeckého kraje je zataženo, teploty klesly čtyři stupně pod bod mrazu.

Mrznoucí déšť, mlha a místy silný vítr komplikují dopravu na Vysočině. Na Jihlavsku může řidiče překvapit náledí. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších silnicích leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Havlíčkobrodsku vane silný vítr.

Na Prostějovsku mlha

Řidiči si na Jesenicku musejí dát pozor na silný vítr. Ve vyšších polohách Prostějovska mohou vozovky kvůli mlhám namrzat. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice sjízdné bez omezení. Na Jesenicku ráno foukal silný jihozápadní vítr, všechny silnice byly holé a vlhké. Na sousedním Šumpersku byly vozovky holé a suché, což platilo také pro Olomoucko, Přerovsko a Prostějovsko. Na Prostějovsku se ale v okolí Konice a Protivanova tvoří mlhy a teplota se pohybuje těsně nad bodem mrazu.

Na Zlínsku opatrně

Dopravu na některých místech Zlínského kraje komplikoval silný vítr. Řidiči by proto měli jet opatrně. Silnice v kraji jsou díky denním teplotám nad nulou většinou holé a suché. V regionu bylo ráno skoro zataženo až jasno. Přes den meteorologové očekávají ojediněle slabý déšť nebo déšť se sněhem, zpočátku i mrznoucí nebo slabé sněžení.

Reklama

Výběr článků

Načítám