Hlavní obsah

V Bruntále vypukla epidemie žloutenky

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNTÁL

Epidemie žloutenky typu A se valí romskou kolonií na Dlouhé ulici v Bruntále. Na infekčním oddělení opavské nemocnice leží s touto vysoce nakažlivou nemocí třináct dětí a dva dospělí, další jeden případ zatím není potvrzený. Hygienici ale předpokládají zvýšení počtu nemocných, proto hlavní hygienik ve středu vyhlásil mimořádné plošné očkování.

Článek

Na první případ nemoci špinavých rukou přišli minulý týden učitelé ze speciální školy. Žáček čtvrté třídy nejprve zvracel a měl průjem, pak zežloutl. Po návštěvě domácnosti dítěte bylo jasno. Vzápětí se žloutenka objevila na dalších třech základních školách, kam docházejí děti z ohniska epidemie. Nakazila se dokonce i prodavačka obchodu potravin blízko romské čtvrti.

 "Vzhledem k tomu, že nemocný člověk virus vylučuje už čtrnáct dnů před tím, než se objeví první příznaky, tak se počet nemocných zřejmě ještě zvýší," sdělila Irena Martínková z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. V loňském roce hygienici zaznamenali v Moravskoslezském kraji čtyři případy žloutenky typu A, letos zatím stejný počet. Nyní si však najednou připsali dalších patnáct. Proto budou brzy přeočkovány až čtyři stovky bruntálských dětí, na odběry čekají všichni obyvatelé romské čtvrti.

Nemocnice hlásí plné oddělení

Podle primáře infekčního oddělení opavské nemocnice Petra Kümpla se epidemie naštěstí podchytila na začátku, proto žloutenku zvládají bez komplikací. "Než se ale postižená játra trochu vzpamatují, tak si všichni několik týdnu poleží. Oddělení však máme plné. Nějaké případy ještě zvládneme, ale už moc ne," konstatoval primář. Podle epidemioložky Martínkové by se v případě lůžkové nouze další nemocní izolovali  ve specializovaných odděleních nemocnic v Ostravě, Havířově a v Třinci.

Rodiče žádali pro děti volno

V Bruntále jde o největší epidemii od katastrofálních záplav v roce 1997. Zastavit příval nemocných mohou jen přísná hygienická opatření. "Jsme v karanténě a  podle pachu si připadáme jako v nemocnici. Žáci si pravidelně umývají ruce v roztoku chloraminu, zpřísnili jsme pedagogický dozor a mnoho dalšího," řekla ředitelka speciální školy Pavla Paseková.

Kolonii na Dlouhé ulici považuje za velice problémovou. "Neříkám, že všechny, ale mnoho rodin tam je s hygienou hodně na štíru. Paradoxní je, že někteří rodiče z oblasti už žádali, abychom děti nechali doma. To by se tak někomu líbilo, vyučování normálně pokračuje, tady nákaza nevznikla," prohlásila ředitelka.

V kolonii se prý vůbec neuklízí

Kolonii obývá několik stovek lidí, a to nejen romského původu. "Většinou jde o těžce přizpůsobivé občany, mnoho jich je bez práce," připustil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Úředníci i neziskové organizace se o místo zajímají několik let a snaží se o zlepšení životní úrovně. "Nelze však zvládnout vše najednou. Nyní romský poradce a terénní sociální pracovnice obcházejí tamní lidi a vysvětlují, co mají dělat, aby zabránili šíření nemoci," dodal Ondrášek. Obyvatelé kolonie se shodli, že nákaza se dala očekávat. "Vůbec se nedivím, lidé po sobě vůbec neuklízejí," podotkl Vladimír Čonka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám