Hlavní obsah

V Bílovci otevřeli novou křížovou cestu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěv a modlitby provázely na Velký pátek slavnostní otevření nové křížové cesty, která vznikla mezi městem Bílovec a obcí Bílov na Novojičínsku. Pouť jednotlivými zastaveními dopoledne podnikly stovky lidí z širokého okolí. Jde o první novou křížovou cestu, která vznikla v Moravskoslezském kraji v novém tisíciletí a zároveň teprve třetí v celém regionu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Procházku novou křížovou cestu po jejím otevření absolvovaly stovky lidí.

Článek

Na stavbu křížové cesty uvolnila bílovecká radnice v minulém roce téměř tři čtvrtě miliónu korun. „Věřím, že křížová cesta, která vede z Bílovce směrem na Bílov a je postavena na pozemcích obou obcí, poslouží všem občanům, nejen věřícím, k určitému zklidnění a zastavení se v dnešní hektické době," uvedl starosta města Pavel Mrva, jenž celý projekt inicioval.

Autory křížové cesty jsou místní architekti Tereza Hozová a David Grabec. Pro jednotlivá zastavení vybrali materiál typický pro zdejší industriální region – tedy kov v kombinaci s betonem.

Foto: Aleš Honus, Právo

„Jde o povětrnostně odolnou patinující ocel, jež si po instalaci v exteriéru vytvoří charakteristickou a esteticky působivou rezavou patinu. Působením počasí se na povrchu vytvoří ochranná vrstva, která se neustále vyvíjí a obnovuje. Zároveň tento materiál působí starobyle,” řekla Tereza Hozová s tím, že pojetí křížové cesty je spíše klasické, ale zároveň velmi jednoduché a je založeno na siluetách.

Bílovecký děkan Lumír Tkáč upozornil, že nová stezka má patnáct zastavení. „Dříve stavěné křížové cesty končily čtrnáctým zastavením, kdy byl Ježíš uložen do hrobu. V poslední době se ale přidává patnácté, které je zastavením naděje. Symbolizuje víru křesťanů ve vzkříšení a připomíná, že život je silnější než smrt,“ vysvětluje teologický garant bílovecké křížové cesty, jenž se kromě jiného podílel i na výběru míst pro jednotlivá zastavení.

Foto: Aleš Honus, Právo

„Společně s paní architektkou jsme pro ně hledali co nejpříhodnější umístění s půvabným okolím i krásným pohledem do krajiny a na Bílovec. U každého zastavení tak lze strávit více času nejen v zamyšlení nad vírou, ale i v okouzlení okolní přírodou. Doufám, že cestu sem si najdou nejen věřící,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám