Hlavní obsah

V Beskydech naměřili -23,3 stupně Celsia

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Po čtvrteční noci i noc na pátek byla velmi studená. Z podhůří Beskyd v Lučině v pěti centimetrech nad zemí naměřili -23,3 stupně a na dalších místech Orlických hor přes -20 stupňů. "Byly však velké rozdíly mezi západem a východem republiky," řekl Právu v pátek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Foto: Archov VELDO

Pohádkový les na Cibulce zaujal přes 8000 návštěvníků

Článek

"Zatímco na západě republiky byly teploty od -3 do -8, na východě republiky dosahovaly -15 až -23 stupně Celsia," řekl Seifert. Dodal, že tento ráz počasí se udrží částečně ještě i v sobotu, ale od víkendu se již bude podstatně oteplovat. Modely však nejsou zajedno a tak je možné, že zejména uprostřed příštího týdne se opět ochladí.

sobotu má být oblačno až zataženo, místy mrholení nebo mrznoucí srážky či déšť se sněhem. Noční teploty budou od 2 do -2, na východě republiky chladněji. Odpolední teploty budou v rozmezí 3 až 7 stupňů. V neděli bude ještě o stupínek tepleji. Očekává se však rovněž sněžení, zejména od středních poloh. Noční teploty budou 0 až -4, odpolední 0 až plus 4.

Ideální počasí pro lyžování

pondělí by nás mělo provázet polojasné až oblačné počasí, místy déšť se sněhem, od středních poloh srážky sněhové. Noční teploty budou od 0 do -4 a denní do 5 stupňů tepla. Podobný ráz počasí bude i v úterý, kdy pouze v noci bude chladněji. V místech s vyjasněním a na sněhové pokrývce až -10, jinde od -2 do -6. Denní teploty budou do 4 stupňů tepla.

Od středy do soboty se očekává oblačno až zataženo, v nížinách déšť se sněhem, na horách sněžení. Zatímco noční teploty klesnou do -5, odpolední vystoupí na plus 5. Postupně se ale bude ochlazovat.

"Na horách jsou nyní doslova ideální podmínky pro lyžování. Ty by měly ještě nějaký týden vydržet a na horách by mělo připadnout několik centimetrů nového sněhu," uzavřel Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám