Hlavní obsah

Uznávaný designér Karel Kobosil zemřel

– Brno

V pátek zemřel v Brně po dlouhé a těžké nemoci v nedožitých sedmašedesáti letech významný designér Karel Kobosil. ČTK to v sobotu řekla jeho partnerka Ivana Vašicová.

Foto: Profimedia.cz

Karel Kobosil

Článek

Kobosil svou tvorbou proslavil Česko v zahraničí a téměř 17 let vedl v Brně Design centrum ČR. Toto zařízení prezentující design a nové trendy v něm založil v roce 1991. V roce 2008 ale muselo být pro nedostatek financí uzavřeno.

Rozsah designérských aktivit Kobosila byl podle odborníků velmi široký. Věnoval se nejen produktovému designu, ale zorganizoval i přes 50 výstav zaměřených na design.

Zúčastnil se výstav designu v Paříži, Vídni, Helsinkách, Bruselu, Varšavě, Moskvě či Šanghaji. Své autorské výstavy uspořádal v Brně, Praze, Berlíně a Mnichově.

Za své designové návrhy získal několikrát ocenění za vynikající výrobek a vynikající design. Kobosilova díla jsou zastoupena ve sbírkách Umělecko-průmyslového muzea a Národní galerie v Praze, v Moravské galerii a Moravském muzeu v Brně. Nalézt ho lze také v četných soukromých sbírkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám