Hlavní obsah

Někteří zákazníci raději nepřijdou, než aby řešili testování, bojí se kadeřníci

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku se od pondělí znovu otevírají kadeřnictví, kosmetické salony a další provozovny spojené s péčí o tělo. Platí pro ně ale přísná opatření, zákazníci se musí prokazovat negativním testem na covid či potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci. Aktuální opatření některé zákazníky odrazují a klientů je proto méně než obvykle. Test si přitom mohou nechat udělat i v samotném kadeřnictví.

Znovuotevření služeb péče o těloVideo: Novinky

 
Článek

„Zákazník se má prokázat osvědčením o negativním antigenním testu, ne více než tři dny starým, nebo PCR testu, ne starším sedmi dnů. Nebo má být čtrnáct dnů po očkování. Čtvrtá varianta je ta, že by neměl být déle než 90 dní po prodělání covidu,“ vyjmenovává majitel salonů krásy Bomton Karel Kadlec.

Současná rozvolnění ale podle něj provází chaos. „Nikde nám nebylo doporučeno, jak se mají lidé prokazovat ani jaké potvrzení považovat za pravé. Těžko můžeme nahlížet do zdravotní dokumentace,“ doplnil Kadlec.

V jeho studiích tak zákazníky nechávají podepisovat čestné prohlášení a zájemcům také nabízejí možnost otestování. Připravená je i dezinfekce či náhradní respirátory. Posílit museli také recepci. „Máme denně dvakrát více telefonátů s dotazy, jaká opatření platí, než telefonátů s objednávkami,“ doplnil Kadlec.

Foto: Novinky

Klienti i kadeřníci musí dodržovat dvoumetrové rozestupy i nošení respirátorů.

Pro od pondělí otevřené provozovny kadeřnictví a dalších služeb platí také pravidlo patnácti metrů čtverečních na jednoho zákazníka a jeho kadeřníka. Mnohé služby tak fungují pouze na poloviční kapacitě, než by mohly bez opatření.

Podle Kadlece dlouhá uzávěrka také část pravidelných zákazníků odnaučila chodit do kadeřnických salonů. „Nevíme, kolik klientů se vrátí, protože se naučili buď chodit ke kadeřníkům domů, nebo si je zvali k sobě domů. Dodnes ani nevíme, kolik kadeřníků se nám vrátí do pracovního poměru,“ vysvětlil.

Někteří klienti navíc nechtějí služby za aktuálních opatření využít a raději počkají, až skončí. „V Praze ta opatření lidi chápou a v 90 procentech mají připravené testy. V Brně na to zapomínají, ale rádi si je udělají na místě. Třeba v Liberci jsou odmítavější, jsou naštvaní a čekají, až opatření skončí,“ říká majitel Jiného holičství Tomáš Kucek, jehož pobočky jsou rozmístěny po republice.

Foto: Novinky

Od pondělí znovu otevřely kadeřnictví, kosmetické salony i další služby péče o tělo.

 Za současných podmínek jsme mohli otevřít dávno, říkají majitelé

Ačkoliv je majitel studií Kadlec rád, že může své provozovny opět otevřít, systém, ve kterém musí na negativní testy zákazníků dohlížet samy salony, podle něj vhodný není. „Stát nám neumožnil několik měsíců podnikat a teď přehodil kontrolní činnost na nás. To mi přijde jako vrchol drzosti,“ myslí si majitel.

Služby péče o tělo mohli zákazníci navštívit naposledy před Vánoci. Za současných podmínek rozvolňování přitom mohly podle Kadlece salony krásy otevřít už mnohem dřív.

„Máme perfektní databázi klientů, jsme schopni je kdykoliv dohledat. Takže za současných podmínek jsme samozřejmě mohli otevřít už před půl rokem,“ dodal.

Foto: Novinky

Služby péče o tělo mohli zákazníci navštívit naposledy před Vánoci.

S tím souhlasí i majitel holičství Tomáš Kucek, podle kterého byla opatření dostatečně důsledná i v době předchozích rozvolnění. „Ošetřovali jsme i tisíce klientů denně a nikdy jsme neměli ani jednoho nakaženého holiče ani klienta, takže myslím, že jsme mohli otevřít už dávno,“ říká Kucek.

Kromě služeb péče o tělo mohou od pondělí obnovit provoz také služby péče o zvířata. V Praze a šesti krajích po delší době také otevřou muzea, galerie a památky. Navštívit je bude možné za dodržování striktních hygienických pravidel. Povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Všechny obchody a služby v Česku budou moci otevřít 10. května, a to bez ohledu na vývoj epidemie, rozhodla ve čtvrtek vláda. Ve stejný den se mají otevřít zbývající mateřské školy a rotační výuka starších žáků by měla začít i ve zbytku země.

Reklama

Výběr článků

Načítám