Hlavní obsah

Už žádné marné ježdění s pacienty po Praze, nemocnice je teď přijmout musí

Novinky, Jaroslav Soukup, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že pražské nemocnice jsou povinné přebírat pacienty od záchranné služby. Po jednání se zástupci pražských nemocnic to ve čtvrtek uvedl náměstek ministra Josef Vymazal. Inovován bude i komunikační systém, který začnou používat všechny nemocnice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tím nejrychlejším, co můžeme pro pacienty udělat, je příkaz ministerstvem přímo řízeným nemocnicím, aby pacienta od záchranky přijalo vždy to zařízení, kam to má záchranka s akutním pacientem nejblíže,” uvedl před jednáním ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Pomoci novému nařízení má oživený elektronický systém, podobný chatu, do kterého budou všechny nemocnice psát aktuální stav svých akutních lůžek. „Domluvili jsme se s nemocnicemi, že od teď budou zdokonalený systém používat všechny. To by mělo předejít i případným kolizím a nedorozuměním s převozem,“ doufá Vymazal.

Tato elektronická komunikace už sice existuje dlouho, ale polovina pražských zdravotnických zařízení ji prostě nepoužívala.

Urgentní příjmy

Ministerstvo se zasadí, aby všechny nemocnice vybudovaly urgentní příjmy, kde pacient může být diagnostikován a následně případně přijat do péče nebo převezen do adekvátního zařízení.

„Budeme podporovat urychlené vybudování urgentních příjmů v nemocnicích, kde ještě nejsou. Nicméně tento úkol není realizovatelný v řádech měsíců, ale je to záležitost tak na rok, rok a půl,“ dodal náměstek ministra.

Šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz  dohodu ocenil, problém s ní nemají ani šéfové nemocnic. Ředitel Motola Miloslav Ludvík připomněl, že záchranná služba je v mnoha případech zneužívána či alespoň nadužívána.

Ministerstvo začalo problém odmítání pacientů řešit po případu z minulého týdne, kdy pacientka strávila v sanitce několik desítek minut, neboť jednotlivé nemocnice ji odmítaly přijmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám