Hlavní obsah

Usvědčit řidiče z požití drog má být jednodušší

Novinky, val
Praha

Poslanci Dagmar Navrátilová a Jiří Rusnok (oba LIDEM) navrhují opatření, které by zjednodušilo proces usvědčování řidičů z užití drog. To je zatím složitější i finančně náročnější než u prokazování, zda řidič požil alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Současná situace je taková, že před usvědčením řidiče z užití drog je potřeba provést několik kroků. Po provedení stěru a odběru moči a krve přichází na řadu ještě znalecký posudek, který určí, zda je řidič látkou skutečně ovlivněn.

Poslední krok už ale podle poslaneckého návrhu Navrátilové a Rusnoka nebude potřeba. „Oproti současnému stavu chceme zavést tzv. analytický princip, který je zakotven v legislativě některých zemí, jako je například Německo, Belgie a Švédsko, dle kterého je řidič zakázanou látkou ovlivněn, pokud je přítomna v krvi,“ zdůvodňují.

Poslanci by rádi získali pro svůj návrh co největší podporu. V této chvíli oslovují podle svých slov zástupce všech politických stran, aby se k návrhu přidali.

V krvi vydrží drogy různě dlouho

Doba, po kterou vydrží různé drogy v krvi, se liší. Například THC, které je obsaženo v marihuaně, je jednou z nejdéle určitelných drog. "U jednorázové intoxikace marihuanou jsou výsledky negativní již po několika málo dnech, třeba po třech. U pravidelného kuřáka trvá vyčištění krve od metabolitů až dlouhé týdny," tvrdí doktor Tomáš Petružela ze serveru uLékaře.cz.

Nehody zaviněné zdrogovanými řidiči nejsou výjimkou. Jen za loňský rok policie evidovala 165 případů, kdy bylo u viníka nehody prokázáno požití drogy. Za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí ze zákona až roční odnětí svobody, pokuta nebo zákaz činnosti. Ve zvláště závažných případech může jít pachatel až na tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám