Hlavní obsah

Ústí chce znovu koupit Lázně Vrbenského

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupi zchátralých Lázní Vrbenského ve čtvrti Střekov podpořili zastupitelé města Ústí nad Labem. Její součástí by měl být i odkup sousední sportovní haly a okolních pozemků. O ceně bude radnice teprve jednat. Lázně měl koupit střekovský obvod již před lety, z koupě ale sešlo. Získal je soukromý investor, který je nyní nabízí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zastupitelé Ústí nad Labem podpořili záměr koupě zchátralých Lázní Vrbenského ve čtvrti Střekov.

Článek

Stavbu lázní financovala firma ústeckého továrníka Johanna Schichta. Otevřeny byly v roce 1931, ve své době patřily k velmi moderním koupalištím. Určeny byly především pro zaměstnance firmy, jen málo bytů mělo totiž v té době koupelnu. Od 90. let jsou ale lázně zavřené. Budova lázní byla neúspěšně privatizována a posledních více než 20 let chátrala. Později byla oblíbeným místem bezdomovců a narkomanů.

Budova lázní byla neúspěšně privatizována a posledních více než 20 let chátrala

S návrhem odkupu také přilehlé sportovní haly přišel koaliční zastupitel Jiří Madar (UFO). Kupovat jen lázně by podle něj nemělo pro město smysl. Soukromý investor lázně nyní nabízí k prodeji, protože podle svých slov nemá ze své pozice sílu je rekonstruovat, i s ohledem na nepředpokládané náklady rekonstrukce jeho sousední sportovní haly.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

O odkup ruiny lázní se město pokoušelo v minulosti už dvakrát. Nakonec lázně získal soukromý investor, který je nyní nabízí k prodeji.

Na rekonstrukci se nabízí možnost využít dotačních titulů. Lázně mohou znovu sloužit ke svému původnímu účelu, lze v nich vybudovat sportovněrelaxační centrum s bazénem a wellness službami. Také se nabízí možnost využít areál pro volnočasové aktivity pro rodiny s dětmi.

Romantická zřícenina Blanska u Ústí nad Labem je skvělou vyhlídkou po kraji

Tipy na výlety

„V případě, že by se bývalé lázně staly opět živým a pulzujícím místem, mohly by jistě přispět k výrazné kultivaci celého okolí a střední části Střekova, což je dnes bohužel dlouhodobě upadající lokalita,“ uvedl v důvodové zprávě zastupitel Martin Krsek (PRO! Ústí).

Reklama

Výběr článků

Načítám