Hlavní obsah

Ústecká zoo musela utratit nejstarší nosorožčí samici Zambu

Ústecká zoo musela utratit samici nosorožce tuponosého, která byla nejstarším jedincem svého druhu v České republice. Měla zdravotní problémy úměrné svému věku, řekla ve středu mluvčí zoo Věra Vrabcová. Detailnější informace má zoo zveřejnit v dalších dnech.

Foto: zoousti.cz

Samice nosorožce Zamba v ústecké zoo

Článek

Osmačtyřicetiletá Zamba byla posledním velkým nosorožcem, kterého zoo chovala. Pocházela z přírodní rezervace Umfolozi, odchycena byla asi jako dvouletá. Poté přicestovala s ostatními nosorožci do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem a v roce 1980 se přestěhovala do Zoo Ústí nad Labem.

Nosorožec tuponosý jižní, jinak také nosorožec bílý či nosorožec širokohubý (Ceratotherium simum), je africký zástupce z čeledi nosorožcovitých. Tento druh nosorožce je hned po slonovi druhým největším suchozemským savcem. Na délku má 3,7 až čtyři metry a vážit může až 2,3 tuny.

Pro nosorožce tuponosého je rozlišovacím znakem typická široká tlama s rovným horním pyskem. Má dva rohy, dolní roh může být dlouhý až metr, zatímco horní roh je spíše zakrnělý. Vyhledává rovinatou travnatou krajinu s dostatkem vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám