Hlavní obsah

Ústavní soud volbu prezidenta neodložil

Právo, Novinky, val, pko
Aktualizováno

Ústavní soudci v pátek rozhodli, že neodloží přímou volbu prezidenta. Nevyhověli návrhu neúspěšného kandidáta Tomia Okamury, který chtěl předběžným opatřením volbu odložit. Rozhodnutí přítomných soudců bylo jednomyslné. O rozhodnutí soudu informoval generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. První kolo volby se bude konat 11. a 12. ledna.

Generální sekretář ÚS Tomáš LangášekVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudci rozhodovali celkem o čtyřech stížnostech. Tři stížnosti, Jiřího Kesnera, Petra Cibulky a Anny Kašné, odmítli jako neopodstatněné. Šlo o kandidáty, kteří nesehnali potřebný počet 50 000 podpisů.

U stížnosti senátora Okamury se soudci zabývali návrhem na předběžné opatření volby odložit. Nevyhověli mu.

"Ústavní soud rozhodoval o předběžném opatření na návrh Tomia Okamury, aby byly volby odloženy. Soudci diskutovali o různých variantách postupu, ale plénum nakonec rozhodlo návrhu nevyhovět. Návrh byl odmítnut, žádný ze soudců proti tomu neuplatnil odlišené stanovisko. Volby v plánovaném termínu příští týden tak mohou proběhnout," prohlásil Langášek. Že by se Okamura vrátil do přímé volby, je podle Langáška technicky prakticky nemožné.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Stížností senátora Tomia Okamury

Okamura protestoval proti tomu, že ačkoli shromáždil více než požadovaných 50 tisíc podpisů, nebyl připuštěn k prezidentským volbám. Po odečtení chybových podpisů totiž zůstal pod požadovanou hranicí a ministerstvo vnitra jej vyškrtlo. Okamura neuspěl ani se stížností u Nejvyššího správního soudu.

Nepředpokládalo se, že soudci už v pátek rozhodnou o námitkách proti právní úpravě přímé volby.

ÚS by mohl Okamurovi vyhovět, musel by však říci jak dál

ÚS i nadále může Okamurovu stížnost pro zjevnou neopodstatněnost odmítnout, případně jí může i částečně vyhovět. V takovém případě by však podle Langáška musel "řešit důsledky, které by to mělo pro již uskutečněné volby".

Foto: Václav Šálek, ČTK

ÚS se nicméně zbavil časového tlaku na rychlost svého rozhodnutí.

První kolo voleb je naplánováno na 11. a 12. ledna, druhé kolo proběhne o dva týdny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám