Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal muže, jemuž exekutor kvůli dluhu 280 tisíc vydražil byt

– Brno

Ústavní soud (ÚS) se ve čtvrtek zastal muže, jemuž exekutor kvůli dluhu ve výši 279 000 korun vydražil byt V České Lípě za 466 000 korun. Proti tomu se muž odvolal s poukazem na nevhodný způsob exekuce. Podle krajského a nejvyššího soudu však měl muž podat návrh na zastavení exekuce, případně na její odklad.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

„Ústavní soud ovšem zjistil, že Nejvyšší soud v řadě jiných svých rozhodnutí dospěl k odlišnému závěru, který navíc označil za ustálený,” připomněli ústavní soudci s tím, že „po povinných není možné vyžadovat, aby kromě odvolání proti usnesení o příklepu vznesli i návrh na zastavení exekuce”.

Muž krom toho exekutorovi navrhoval uspokojit pohledávku jinak než prodejem předmětného bytu.

ÚS připomněl, že soudy se v řízení o odvolání proti usnesení o příklepu musí zabývat i námitkou, že v době dražby existoval důvod pro zastavení exekuce, o kterém exekutor či soud věděl či měl vědět. Nic na tom nemění skutečnost, zda byl či nebyl podán návrh na zastavení exekuce.

„Je-li tato námitka důvodná, je třeba změnit usnesení o příklepu tak, že se příklep neuděluje. Nejvyšší soud a krajský soud se však námitkou stěžovatele věcně vůbec nezabývaly, a tím porušily jeho právo na spravedlivý proces,” konstatovala Kateřina Šimáčková, která byla soudkyní zpravodajkou.

ÚS napadená rozhodnutí krajského a Nejvyššího soudu zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám