Hlavní obsah

Ústavní soud dal čtrnáctiletému chlapci naději na nové příjmení

Právo, pko
Brno

V tak citlivých záležitostech, jako je změna příjmení u dětí, by soudy určitě měly vyslechnout i děti, kterých se to týká. Konstatoval to v úterý Ústavní soud (ÚS), když se zastal čtrnáctiletého chlapce a jeho matky. Ta požadovala u soudu změnu příjmení u dítěte po rozvodu s jeho otcem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Matka, která měla syna z prvního manželství, se podruhé vdala a narodil se jí další syn. V nové rodině se utvořily pevné vazby a syn z prvního manželství těžce nesl, že se jmenuje jinak. Proto sám projevil iniciativu ke změně příjmení a matka za něj podala žalobu k Okresnímu soudu v Opavě, jenž měl o změně rozhodnout i přes odpor biologického otce.

Soud žalobě vyhověl, ale odvolací Krajský soud v Ostravě žalobu zamítl, aniž by chlapce vyslechl s tím, že je potřeba respektovat i práva biologického otce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nezletilý měl být slyšen před odvolacím soudem, neboť je již ve svém věku zjevně schopen formulovat své názory a soudce rozhodující o této navýsost osobní věci by měl mít osobní zkušenost s nezletilým, měl by mít možnost sledovat jeho reakce na položené dotazy a víceméně „vycítit“ opravdovost jeho zájmu o požadovanou změnu. Měl by umět rozlišit, zda jeho návrh na změnu příjmení vychází z dětského rozmaru, či niterné touhy po začlenění se do nové rodiny,“ konstatoval soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

Případ se nyní vrací ke krajskému soudu k novému projednání.

Anketa

Měly by mít děti rozvedených rodičů právo vybrat si příjmení?
Ano
92,9 %
Ne
7,1 %
Celkem hlasovalo 3099 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám