Hlavní obsah

Ústav pro kontrolu léčiv dostal dvoumiliónovou pokutu za sbírání dat

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokutu 2,3 miliónu korun za to, že shromažďoval citlivá data o zdraví pacientů v rozporu se zákonem. Napsal to server tyden.cz.

Článek

"Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl o tom, že Státní ústav pro kontrolu léčiv spáchal správní delikt, neboť nestanovil účel, prostředky nebo způsob zpracování vyplývající ze zvláštního zákona," citoval časopis z dokumentu ÚOOÚ.

Úřadu pro ochranu osobních údajů podle Týdne vadí také to, že ústav sbíral data lidí bez jejich souhlasu a že nezajistil bezpečné zpracování osobních údajů. "Za spáchání uvedených správních deliktů Úřad uložil pokutu ve výši 2 300 000 korun a dále povinnost nahradit náklady řízení ve výši 1000 korun," stojí podle serveru v dokumentu.

Takzvané centrální úložiště elektronických receptů, do kterého se sbírala data ze všech receptů pacientů, vzniklo v lednu minulého roku. Stálo zhruba 170 milionů korun, ale v provozu bylo jen do konce léta. Pak jeho fungování zakázal právě Úřad na ochranu osobních údajů. S vysvětlením, že sběr dat byl nezákonný a nikdo z pacientů k němu navíc nedal souhlas.

Proti úložišti se postavila i odborná veřejnost, tedy lékaři, lékárníci a zástupci Svazu pacientů. Pacient má podle nich právo vědět, kdo a kdy listuje jeho zdravotní dokumentací. Bez jeho souhlasu by se neměla sbírat ani jeho data.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se prozatím k pokutě nevyjádřil, napsal server časopisu Týden.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám