Hlavní obsah

Úspěšnost maturantů se zhoršila, zkoušku nezvládlo téměř 25 procent studentů

Praha
Aktualizováno

Státní část maturitní zkoušky v jarním termínu nezvládlo 24,3 procenta těch studentů, kteří ji skládali poprvé. V porovnání s loňským rokem se tak zhoršili o 2,1 procenta, sdělil mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat Jan Pohanka. Nejhůř dopadly maturity z německého jazyka.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto.

Článek

U němčiny alespoň v některé části zkoušky propadlo 26,3 procenta středoškoláků. Z matematiky, u které maturanti píšou jen didaktický test, propadlo 24 procent studentů.

Kromě matematiky byli letošní maturanti proti svým předchůdcům horší ve všech předmětech. Z češtiny neuspělo 11,8 procenta prvomaturantů, před rokem to bylo 6,8 procenta.

Angličtinu nezvládlo 10 procent

Angličtinu, která je nejčastěji vybíraným cizím jazykem, nezvládlo 9,8 procenta středoškoláků. Meziročně se tak zhoršili o tři desetiny procentního bodu. Zkouška z češtiny a cizích jazyků se kromě didaktického testu, jejichž výsledky byly zveřejněny v květnu, skládá také písemně a ústně.

Neúspěšnost se zvýšila také u profilové části maturitní zkoušky, kterou si připravují jednotlivé střední školy a gymnázia samostatně. Z loňských 6,9 narostla na 7,5 procenta.

Státní část maturit v řádném termínu na jaře dělalo 65 193 žáků z původně přihlášených 74 699 středoškoláků. Společně s absencemi u profilových zkoušek byla celková neúčast 12,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám