Hlavní obsah

ÚS podpořil plnou rehabilitaci antikomunisty Hučína

Právo, Petr Knötig
BRNO

Bývalý disident a pozdější důstojník BIS Vladimír Hučín se zřejmě dočká široké rehabilitace, která by se měla vztahovat i na trestné činy z 80. let, kterými měly být nedovolené ozbrojování či na útok na agenta komunistické státní bezpečnosti Antonína Mikeše.

Článek

Tento nález vydal ve středu senát Ústavního soudu v Brně (ÚS), který zrušil rozsudek Nejvyššího soudu v Brně (NS) a nařídil, aby v novém projednání u NS byla rehabilitace Hučína co nejširší.

Podle nálezu ÚS by rehabilitační řízení s každým bojovníkem protikomunistického režimu mělo být velmi široké a soudy by neměly brát v úvahu jen rehabilitační právní normy. Podle ÚS by při rehabilitačních procesech měl hrát velkou roli zákon o protiprávnosti komunistického režimu.

ÚS zdůraznil protiprávnost komunismu

"Soud měl zrušit nebo velmi snížit trest u člověka, který se nezákonného jednání dopustil v souvislosti s bojem proti komunistickému režimu a to i tehdy, pokud k ochraně práv a svobody použil prostředky, které byly nepřiměřené. Komunistický režim byl protiprávní, nelegitimní, zavrženíhodný a perzekuoval občany. Každý, kdo projevil odpor si zaslouží velkou úctu," řekl soudce zpravodaj Jiří Nykodým.

Vladimír Hučín byl v roce 1984 odsouzený za nedovolené ozbrojování, pobuřování, krádež, hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele ke dvěma a půl roku vězení. Po roce 1990 ho české soudy rehabilitovaly částečně, kdy mu zanechaly platný trest za nedovolené ozbrojování s trestem na 20 měsíců. V rehabilitačním řízení byl Hučín úspěšný jen v trestu za urážky členů lidových milicí a tisk protisovětských letáků.

Podle rehabilitačních soudů krádež kulovnice s optickým zaměřovačem, kterou chtěl poškodit sochu Klementa Gottwalda a výbuch před domem Antonína Mikeše, nebylo možné rehabilitovat. ÚS však dospěl k závěru, že i tyto činy je nutné rehabilitovat, protože je Hučín spáchal v souvislosti s bojem proti komunismu.

 Ukradenou zbraň navíc měl na obranu proti státní bezpečnosti i Lidovým milicím.

"Za komunistického režimu to jinak nešlo. Nemohl jsem jít na SNB a požádat o zbrojní průkaz, protože by mě zavřeli do blázince. Proto jsem musel zbraň ukrást, abych se mohl bránit. Navíc ten výbuch před domem agenta Mikeše nemohl nikoho ohrozit a měl jen upozornit lidi na to, že tento člověk má vazby na státní bezpečnost. Tento nález ÚS je můj první významný úspěch u českých soudů," řekl po vynesení nálezu Hučín.

Kauza se vrátí k Nejvyššímu soudu

Případ rehabilitace se tak vrátí k Nejvyššímu soudu v Brně, který je vázaný právním názorem ÚS a musí vyjít Hučínovi při jeho rehabilitaci maximálně vstříc. "Myslím, že tady ÚS jasně naznačil, jak se má v takovýchto případech pokračovat a že je nutné brát při tom v úvahu hlavně zákon o protiprávnosti komunistického režimu," uvedl Hučínův obhájce Stanislav Devátý.

Reklama

Související témata:

Související články

Vladimír Hučín byl zproštěn obžaloby

Přerovský okresní soud zbavil ve čtvrtek Vladimíra Hučína obvinění ze všech šesti trestných činů, ze kterých byl obviněn. Hučín byl obžalován za svoji činnost...

Výběr článků

Načítám