Hlavní obsah

US-DEU se rozpadá, odešel další poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po Tomáši Vrbíkovi opustil v pátek Unii svobody-DEU další poslanec, Marian Bielesz. Zákonodárce zvolený v Moravskoslezském kraji rovněž zůstává v poslaneckém klubu. Právu to potvrdil místopředseda strany Jan Hadrava.

Článek

V poslaneckém klubu Unie svobody-DEU jsou tak nyní čtyři nestraníci - Tomáš Vrbík, Marian Bielesz, Svapotopluk Karásek a Táňa Fischerová. Situace ve straně se po odchodu Vrbíka přiostřila. Pražská organizace, které Vrbík šéfoval, žádá okamžité svolání mimořádného volebního sjezdu. To požaduje i Bielesz, který svůj záměr vystoupit ze strany oznámil ve středu.

Stav, ve kterém se nejmenší vládní strana nachází, nenechává klidnými koaliční partnery KDU-ČSL a ČSSD. A to i přes ujištění špiček Unie Svobody, že se Vrbík bude při hlasování zastávat koaliční politiku. Vrbík nicméně v rozhovoru pro Právo uvedl, že již nyní ví o třech zákonech, které nepodpoří - například zákon o nájemném či o majetkových přiznáních.

O hlasy "odpadlíků" bude koalice muset bojovat i v případě zákona o změně plateb zdravotního pojištění, který je Bieleszovi i Vrbíkovi trnem v oku. "Je pro mě zcela nepřijatelný," uvedl pro Právo Bielesz.

Škromach: US-DEU je v nějaké zásadní krizi

Podle místopředsedy ČSSD a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha je věcí Unie svobody, jak si zajistí podporu svých zákonodárců pro vládní návrhy zákonů. "Zdá se, že Unie svobody je zřejmě v nějaké zásadní krizi," míní Škromach.

Poslanecký klub US-DEU:

  • Marian Bielesz (vystoupil z US-DEU)
  • Taťána Fischerová (nestraník)
  • Svatopluk Karásek (nestraník)
  • Karel Kühnl (US-DEU, předseda klubu)
  • Pavel Němec (US-DEU, ministr pro místní rozvoj)
  • Vlastimil Ostrý (US-DEU místopředseda  klubu)
  • František Pelc (US-DEU)
  • Pavel Svoboda (US-DEU)
  • Robert Vokáč (US-DEU)
  • Tomáš Vrbík (vystoupil z US-DEU)

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek považuje Bieleszův odchod za vnitrostranický problém Unie svobody, nikoli za problém koaliční. "Nemám důvod se zatím domnívat, že by vláda neměla podporu těch poslanců, kteří jí v Poslanecké sněmovně vyslovili důvěru," řekl dnes lídr lidovců ČTK.

Reklama

Související články

Poslanec Tomáš Vrbík vystoupil z US-DEU

Poslanec Tomáš Vrbík (US-DEU) vystoupil z Unie Svobody. Z poslaneckého klubu US-DEU ale neodchází. Vládní koalice se tak zatím nemusí obávat toho,...

V ČSSD ožily snahy o menšinovou vládu

V prvních reakcích na odchod Tomáše Vrbíka z US-DEU zazněly v soc. dem. nepřeslechnutelně hlasy odpůrců současného vládního uspořádání, kteří byli vždy...

Výběr článků

Načítám