Hlavní obsah

Úředník připravil stát o milióny, dále působí na ministerstvu financí

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel mezinárodněprávního odboru Radek Šnábl byl letos v dubnu pravomocně odsouzen za daňový podvod. Za miliónový podvod dostal dvouletý podmíněný trest a pokutu. Jeho kariéra vysoce postaveného úředníka na ministerstvu financí tím ale neskončila.

Foto: Právo

Budova Ministerstva financí.

Článek

Exministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že Šnábla potřeboval, nynější šéf rezortu Eduard Janota o podvodu nevěděl a na zákon, který má regulovat zaměstnávání státních úředníků usedá sedm let prach.

Šnábl deníku MF Dnes ve čtvrtek potvrdil, že byl v dubnu odsouzen, ale smířený s tím není. "Byl jsem odsouzen, ale nechápu, jak k tomu mohl soud dospět. Předpokládal jsem, že budu zcela očištěn," řekl Šnábl.

Šnábl s dalšími dvěma podnikateli v roce 1999 vykázal fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie, požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 miliónu korun. Při druhém pokusu chtěli na podvodu vydělat 7,8 miliónu korun, ale to už zaujalo policii.

Jeho případ shodně posoudily dva soudy. Nejprve krajský v Ústí nad Labem, a poté i pražský vrchní. "Na počátku byla firma, od níž údajně automaty kupovali, která však nevykazovala žádnou činnost a jejímž jednatelem byl bezdomovec. Na konci neexistoval odběratel, jenž by za zboží zaplatil. Obchod se neuskutečnil a oni neměli nárok na vrácení daně," cituje list ústeckou soudkyni Kamilu Krejcarovou.

Pokud by mi současný pan ministr řekl, skončím.
Radek Šnábl

Šnábl se na ministerstvu stará o arbitráže a zabýval se i miliardovým sporem s Nomurou. Zřejmě i díky tomu ve službách ministerstva zůstává. "Přestupek, kterého se dopustil, je nesrovnatelný vůči desítkám miliard, které Česku zachránil. Já jsem ho tam prostě potřeboval," řekl Kalousek.  

Podle zákona o zaměstnávání státních zaměstnanců přijatého v roce 2002 by Šnábl místo na ministerstvo okamžitě ztratil. Platnost zákona se ale stále odsouvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám