Hlavní obsah

Úředník pražského magistrátu podezřelý z korupce podal sám výpověď

Právo, Jan Menšík
Praha

Magistrátní úředník Ivo Mates, který měl na starosti komunikaci s firmami, jež si od města pronajímaly pozemky s reklamními plochami, podal výpověď. Učinil tak poté, co Právo v minulých dnech informovalo o tom, že dlouhou dobu používal jejich vůz Volvo XC60.

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnostiVideo: Novinky

 
Článek

„Celou kauzu jsme prošetřili, zajímala se o to paní primátorka, a kauza končí tak, že pan Mates přinesl sám výpověď,“ sdělil v pátek Právu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Předcházela výtka a přeřazení

Mates až do minulého týdne zastával na magistrátu pozici majetkového specialisty reklamy a spravoval portfolio městských pozemků s reklamními plochami. V jeho gesci byla také výběrová řízení na provozovatele reklamy na městském majetku a připravoval i smlouvy o jejich pronájmu.

Od minulého týdne na magistrátu pracoval jako referent v oddělení využití a správy majetku.

Na novou pozici jej přeřadil jeho nadřízený a ředitel odboru majetku Jan Rak, aby už nepřicházel do styku s agendou reklamy.

Stalo se tak poté, co se na případ zeptali novináři. V tu chvíli byla s úředníkovým možným korupčním jednáním seznámena také ředitelka magistrátu Martina Děvěrová, podle níž byl Matesovi kromě udělení výtky snížen i osobní příplatek.

Adriana Krnáčová o Ivo MatesoviVideo: Právo

Až do této doby nikdo o jeho možném střetu zájmů nevěděl. A to i přesto, že se zaměstnanci magistrátu mají řídit etickým kodexem, který k tomuto uvádí:

„Zaměstnanec nepřijímá od fyzických ani právnických osob žádné finanční prostředky, dary, služby nebo jiné výhody pro sebe či pro osoby blízké, které by mohly případně ovlivnit jeho rozhodování nebo narušit poctivý přístup k pracovním úkolům.“

Dále v něm stojí, že v případě vzniku střetu zájmů, ale i možnosti vzniku, je zaměstnanec povinen skutečnost oznámit svému nadřízenému.

Primátorka požadovala výpověď

Ve čtvrtek se o případ na upozornění reportéra Práva začala zajímat také primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO), která si Raka nechala zavolat, aby jí celou věc vysvětlil.

„V podstatě jsem mu řekla, že od něj očekávám, že s ním tedy co nejrychleji rozváže pracovní poměr. Myslím, že se to uděje v následujících dnech,“ řekla poté Právu Krnáčová. Než tak stihl Rak učinit, Mates podal výpověď sám.

Magistrátní úředník přes reklamu používal bílé volvo, které bylo v minulosti spojeno s několika firmami kolem skupiny BigBoard.

Vůz Mates používal v polovině roku 2017 a minimálně několik měsíců i letos.

Auto si nechal opatřit také magistrátní parkovací kartou a parkoval s ním pravidelně na náplavce, odkud docházel pěšky do práce.

Od konce minulého roku auto patří společnosti Outdoor Service podnikatelů Tomáše Čunderlíka a Karla Pousteckého, která se specializuje na správu a výstavbu venkovních reklamních poutačů, mimo jiné i pro BigBoard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám