Hlavní obsah

Úředník naschvál zrušil Vojtěchovi trvalý pobyt ve Včelné, obec se omluví

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) formálně přišel o trvalý pobyt v jihočeské obci Včelná. Svévolně mu jej zrušil tamní úředník František Mareš s konstatováním, že se obec za svého občana stydí. Úředník chtěl prý ministrovi ukázat, že když mohlo ministerstvo vydávat nezákonná proticovidová opatření, která soudy zrušily, lze tak postupovat i vůči jeho osobě. Starostka obce se ministrovi omluví, s úředníkem bude věc řešit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Na případ upozornila stanice CNN Prima News, které Mareš řekl, že záměrně obešel starostku, která byla na dovolené, a že očekává trest.

Úředník na hlavičkovém papíře obce vyčetl ministrovi, že jím vedený resort  soustavně a záměrně porušuje zákon vydáváním nařízení, která následně Nejvyšší správní soud ruší. Narážel tak na opatření přijatá na základě tzv. pandemického zákona, která měla bránit šíření epidemie koronaviru, jež soud opakovaně označil za nezákonná.

Jako v době nesvobody. Soud strhal další bezdůvodné zákazy ministerstva

Domácí

Vojtěch reagoval, že neupírá úředníkovi právo na názor, ale vadí mu zjevné porušení zákona a zneužití pravomoci úřední osoby.

Starostka obce Miroslava Stránská ve čtvrtek na facebookových stránkách obce uvedla, že Marešovi „odejmula oprávnění pro vedení správních řízení o rušení údaje o místu trvalého pobytu z moci úřední“. Následně hodlá vydat usnesení o zrušení správního řízení vůči ministru Vojtěchovi.

„Panu ministrovi jej doručím s omluvou. Po návratu z dovolené budu tuto aktivitu dále řešit už jen s panem Marešem,“ oznámila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám