Hlavní obsah

Úřady se chystají na odlov pumy

Právo, Josef Gabzdyl
NOVÝ JÍČÍN

Puma je tady. Potvrzení přítomnosti dravce podle zanechaných stop vyburcovalo na Novojičínsku policii i úřady. Ty varovaly obyvatele, aby po setmění nechodili do lesů. Policisté dostanou do rukou potřebné trestní oznámení, které umožní pátrání po nezodpovědném chovateli, kterému puma utekla nebo ji záměrně vypustil.

Foto: Kateřina Ostradecká

V kostele sv. Markéty v Šonově na Broumovsku letos v sobotu 26. srpna vystoupí Martinů Voices.

Článek

Zvířeti se stalo osudným pondělní zabití dvou březích ovcí na farmě mezi Příborem a Kopřivnicí. Zoologové podle stop a dalších znaků určili, že ovce roztrhala opravdu puma. [celá zpráva]

"Chtěli bychom šelmu odchytit pomocí narkotizační pušky, jenže muselo by to být v příhodnou chvíli, třeba kdyby se zahnala na strom nebo se zranila. Pravděpodobnější se proto zdá odlov," uvedl po jednání na krajském úřadu vedoucí oddělení ochrany přírody Tomáš Kotyza.

Radnice podá trestní oznámení

Všichni se shodují, že pokud se šelma někde objeví, nejdůležitější bude rychlá reakce. Zvíře mohou odlovit myslivečtí hospodáři nebo stráže, na exotickou pumu totiž zákon s ochranou nepamatuje. "V případě nutnosti bychom všechny myslivce rychle obvolali," uvedl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek.

Se zahájením vyšetřování souhlasí i pracovnice CHKO Beskydy Dana Bartošová, která přiznala, že se Valašskem šířily zaručené informace o tom, kdo pumy choval a už je nemá.

Několikrát se dokonce objevily zvěsti, že se krajem potulují dvě šelmy. Puma nyní může být desítky kilometrů daleko od Příbora, ale zima ji určitě donutí jít blíže k lidem. Ani mrazy však šelmě neublíží.

"Přežije, jen potřebuje masitou stravu. Žila v zajetí, takže na divokou zvěř si tak netroufne a zaměří se na hospodářská zvířata," upozornil vedoucí bartošovické Stanice na záchranu živočichů Petr Orel a s varováním se přidal drezér šelem Jaromír Joo: "Ale když bude mít velký hlad, tak napadne i člověka."

Reklama

Související témata:

Související články

Ovce u Příbora opravdu zardousila puma

V případě zardoušených ovcí u Příbora na Novojičinsku je už jasno - jejich smrt má skutečně na svědomí puma, která se na zimu stahuje z Beskyd blíže k lidem....

Výběr článků

Načítám