Hlavní obsah

Úřad stále brzdí předepisování léčebného konopí

Právo, Oldřich Danda

Zákon, který umožňuje používat konopí pro léčebné účely, platí již skoro rok, ale pacienti se musí stále spoléhat pouze na svoje výpěstky nebo na marihuanu nakoupenou na černém trhu.

Foto: archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva jsou dva dovozci připraveni ihned přivézt sušenou drogu z Nizozemska, přičemž někteří pacienti jsou ochotni zaplatit tisíce korun za měsíční dávky.

Specializovaní lékaři chtějí svým pacientů pomoci od bolesti, ale nemohou. Důvod je v tom, že se Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nepodařilo zcela zprovoznit používání elektronického receptu a registr těchto receptů.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba má jasno v tom, kdo za zdržením stojí. „Registr elektronických receptů ještě není hotový, protože ho SÚKL nedotvořil,“ sdělil Právu.

Mluvčí ústavu Lucie Šustková se brání, že SÚKL si své úkoly splnil, a je pouze na lékařích, zda si zaplatí speciální počítačové programy, které jim umožní se do registru dostat.

Jedni říkají, že to nedovezou, dokud nebudou mít jistý odbyt. Druzí mají oprávněný pocit, že nebudou předepisovat něco, co není na trhu.
epidemiolog Tomáš Zábranský

„V této chvíli SÚKL disponuje informací, že společnosti, které vyvíjejí software pro předepisující subjekty, dosud nemají novou verzi registru implementovánu,“ řekla Právu Šustková.

Drogový epidemiolog Tomáš Zábranský, který stál u zrodu zákona, soudí, že hlavní žábou na prameni je SÚKL.

„Čeká se na to, kdo první mrkne. Jedni říkají, že to nedovezou, dokud nebudou mít jistý odbyt. Druzí mají oprávněný pocit, že nebudou předepisovat něco, co není na trhu. Uprostřed je SÚKL, který pod vedením svého exředitele vytvořil Hlavu 22,“ řekl Právu Zábranský v narážce na název slavného románu, který se stal synonymem pro neřešitelný problém.

SÚKL podle něj s půlročním zpožděním nespustil skutečný registr, ale pouze testovací verzi, a teď čeká, až si lékaři koupí software, který by jim umožnil se do registru dostat.

Doufá, že nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), jenž se netají tím, že léčebnému konopí fandí, celou věc popostrčí.

Gram za 200

Ladislav Krajča, který vlastní jednu ze dvou licencí na dovoz konopí z Nizozemska, ví o lékařích, kteří se pokoušejí překonat byrokratické potíže a přístup do registru získat.

Nizozemci nabízejí gram za sedm euro (200 korun).
Ladislav Krajča

„Já to mohu dovézt během pár dní, ale zatím je to zbytečné. Mám zprávy, že se někteří lékaři snaží něco kolem toho elektronického receptu dělat,“ řekl Právu.

Dodal, že se mu ozývají těžce nemocní, kteří by uvítali možnost si drogu koupit. „Protože teď si kupují šmejdy vypěstované někde na zahradě, aniž by věděli, co ty rostliny obsahují,“ řekl Krajča. Zájemce posílá za lékaři, aby jim vystavili elektronický recept. „Pak mi volají zklamaní, že jejich lékaři předepisovat elektronický recept nemohou,“ poznamenal.

S pěstiteli v Nizozemska je již domluvený. „Nizozemci nabízejí gram za sedm euro (200 korun). K tomu si přidáme drobné dovozní náklady – nechceme na tom vydělávat, ale pomoci lidem,“ řekl Krajča. Podle něj také vyjednávají o dodávkách konopí výzkumným ústavům.

Měsíčně až 6000

Gram sušené drogy tedy vyjde na zhruba 200 korun. Podle zákona si smí jeden pacient koupit měsíčně 30 gramů, což by ty, kteří budou využívat maximální množství, vyšlo na 6000 korun měsíčně.

Šéf lékárnické komory Chudoba je skeptický k tomu, zda pacienti o dovážené konopí budou mít vůbec zájem. „Obávám se, že pro pacienty to bude drahé, protože to pojišťovny nehradí. My jsme chtěli, aby pro některé skupiny pacientů to pilotně hradily, ale neuspěli jsme,“ dodal Chudoba.

Předepisovat konopí budou smět pouze někteří lékaři, jako onkologové či neurologové. Konopí může pomoci hlavně lidem s roztroušenou sklerózou od nesnesitelných křečí. Pacientům s rakovinou dokáže zahnat bolesti. Lidem trpícím nechutenstvím, např. nakaženým AIDS, vrátí chuť k jídlu.

SÚKL umožní vypsat výběrové řízení na českého dodavatele léčebného konopí. To by mohlo být levnější než dovážené.

Anketa

Měla by se urychlit distribuce léčebného konopí mezi pacienty?
Ano, mnoha lidem to může pomoci
10,8 %
Ne, konopí by se mohlo zneužívat
6,1 %
Konopí by mělo být možné pěstovat doma
83,1 %
Celkem hlasovalo 8116 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám