Hlavní obsah

Uprchlého opičáka chytili na pamlsky

Novinky, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Pracovníkům Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce se ve středu podařilo dopadnout vzácného pětiletého opičáka kočkodana husarského, který strávil po svém útěku zhruba dva týdny na svobodě ve volné přírodě.

Foto: Petr Skála

Pohár Webba Ellise získaly od roku 1987 jen tyto země: Nový Zéland (1987 a 2011), Austrálie (1991 a 1999), Jižní Afrika (1995 a 2007) a Anglie (2003).

Článek

"Dnes za ním zapadla dvířka klece, do které mu několik dnů chystali naši pracovníci různé pochoutky, zejména banány. Vrací se zpět ke své skupině," informovala ve středu mluvčí zoo Hana Labská.

Poděkování si podle ní zaslouží ti občané, kteří upozornili pracovníky zoo na prostor, ve kterém se opičák pohyboval. "Díky těmto informacím jsme mohli v lese asi kilometr a půl od zoo umístit klec a lákat uprchlíka na pamlsky," uvedla mluvčí.

Opičák je podle ní v dobrém zdravotním stavu, a to i díky tomu, že mu jarní příroda poskytla dostatek chutné stravy v podobě listí a kvetoucích rostlin.

Chlouba olomoucké zoo

Jak už Právo informovalo, kočkodan uprchl 24. dubna z nového výběhu chráněného elektrickým ohradníkem. Spolu s ním utekla i další opice, tu se však podařilo chytit ještě týž den. Husarský kousek se tak vyvedl jen opičákovi Doembovi.

Olomoucká zoo se k chovu kočkodanů vrátila nedávno po více než dvaceti letech. Pět samců a stejný počet samic získala ze zoo v nizozemském Amersfoortu.

"Domovinou kočkodanů husarských jsou polopouště a otevřená savana v západní až východní Africe. Mají dlouhé končetiny přizpůsobené životu na zemi a dokáží běžet rychlostí až 56 kilometrů za hodinu," podotkla Labská.

Olomoucká zoo je podle ní nyní v Česku jedinou, která kočkodany husarské chová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám