Hlavní obsah

ÚOOÚ: Dohodu o předávání dat od hygieniků policii s námi nikdo nekonzultoval

Dohodu, podle níž budou krajské hygienické stanice předávat informace o karanténách a izolacích nařízených kvůli covidu-19 policistům, nikdo s Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nekonzultoval. Novinkám to ve čtvrtek řekl mluvčí úřadu Tomáš Paták. Loni na jaře podobná dohoda kvůli výtkám úřadu ztroskotala.

Foto: Aktu.cz

Ilustrační foto

Článek

„Žádost o konzultaci jsme neobdrželi, nicméně veřejné úřady mají možnost se kdykoli při přípravě, aplikaci a vynucování opatření obrátit na ÚOOÚ,“ uvedl Paták k dohodě, o níž ve čtvrtek informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Paták zdůrazňoval, že úřad podobné dohody neschvaluje, pouze nabízí možnost předběžných konzultací o jejích parametrech. K případné kontrole následně přistupuje podle kontrolního řádu, a to na základě konkrétního podnětu poté, co konkrétní činnost proběhne.

Policisté budou moci kontrolovat, zda jsou lidé v karanténě nebo izolaci

Domácí

Resort zdravotnictví ve čtvrtek oznámil, že s policií podepsal dohodu o spolupráci při kontrolách dodržování nařízených karantén a izolací. Hlavním bodem je předávání informací od hygieniků k policii.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již dříve avizoval, že by se mohli policisté do kontrol dodržování karanténních opatření zapojit, na jaře loňského roku ale nebylo sdílení informací o karanténě možné kvůli stanovisku ÚOOÚ.

Letos v březnu si Hamáček pochvaloval, že problém byl vyřešen, z vyjádření úřadu však vyplývá, že si stanovisko před zapojením policistů tentokrát ani neobjednal.

Resort vnitra se nově k záležitosti nevyjádřil, na dotazy Novinek nereagoval.

Hamáček chce odměny pro policisty i hasiče

Domácí

První přešlap 

„Karanténní” data se k policii zřejmě dostávala již dříve. ÚOOÚ v únoru spustil kontrolu na základě reportáže Deníku N, podle které krajské hygienické stanice a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) mají nařízeno policejnímu prezidiu posílat informace o lidech v karanténě bez jejich vědomí.

„Úřad ověřuje praxi oznamování osob, kterým byla nařízena karanténa, a okolnosti, za nichž policie tyto údaje nadále používala,“ komentoval případ Paták.

K údajům ze sčítání se berňák nedostane

Domácí

Termín ohlášení výsledků kontrol nelze podle něj předjímat. „Je to těžké odhadovat. Záleží, jak bude spolupracovat policie,“ podotkl.

Zda bude úřad kontrolovat i novou dohodu, záleží tedy na tom, jestli někdo případné pochybení objeví a upozorní na něj. Ministerstvu nicméně sankce nehrozí. V roce 2019 přišel ÚOOÚ o možnost ukládat pokuty orgánům veřejné moci a dalším veřejným subjektům, tedy například právě i ministerstvům.

Reklama

Výběr článků

Načítám