Hlavní obsah

Univerzity budou moci odebírat neoprávněně získané tituly

Novinky, ČTK, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysoké školy budou moci v budoucnu odebírat neoprávněně udělené akademické tituly. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, kterou v pondělí schválila vláda. Norma také zavádí nový úřad pro udělování akreditací.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek na brífinku po uvedení do své funkce na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Článek

Podle předlohy bude možné odebrat tituly lidem, kteří je získali na základě úmyslného trestného činu, plagiátorstvím nebo jiným úmyslným jednáním proti dobrým mravům.

„Je to reakce na řadu případů z minulosti,“ poznamenal ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Ocenil, že má zákon napomoci ke zvýšení kvality vysokých škol. K tomu mají sloužit například změny systému udělování akreditací studijních oborů. Zákon počítá se vznikem nového akreditačního úřadu, neboť ten stávající je podle Chládka přežitý a zbytečně administrativně náročný.

Národní akreditační úřad

Nově by se vydávala povolení ne pro studijní obor, nýbrž pro určitou oblast. Jednotlivé obory by si pak vysoké školy vypisovaly samy, čímž by získaly větší volnost. Národní akreditační úřad by na rozdíl od současné Akreditační komise, která pouze vydává doporučení pro ministerstvo, měl mít rozhodovací pravomoc.

Ministerstvo školství v podkladech pro vládu uvedlo, že novela si vyžádá na nová opatření asi 30,2 miliónu korun ročně. Nebude kvůli tomu požadovat navýšení rozpočtu, uhradí to ze svých peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám