Hlavní obsah

Unionistický senátor sponzoruje lidovce

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Unionistický senátor Robert Kolář, který je v US-DEU, znám jako stranický rebel a kritik současného vedení, sponzoruje politickou konkurenci v podobě KDU-ČSL. Vyplývá to z finanční zprávy o hospodaření KDU-ČSL za minulý rok. Podle ní přispěl Kolář do lidovecké kasy 49 tisíci korun.

Foto: Kamila Biddle

Jazykové kurzy v zahraničí spojují zážitky z cestování a klady vzdělávání se mezi rodilými mluvčími. Takový dárek je vhodný pro děti i dospělé.

Článek

Kolář odmítl, že by lidovcům posílal peníze, protože by chtěl vystoupit s US-DEU, jako jeho kolegové-poslanci Tomáš Vrbík a Marian Bielesz a posléze vstoupit do KDU-ČSL. Důvodem, jak uvedl, proč přispívá lidovcům již od roku 2000, je to, že když v tomto roce kandidoval do Senátu na Prostějovsku, lidovci se vzdali svého kandidáta a podpořili Koláře.

"Považuji za korektní to takhle lidovcům kompenzovat a přispívat jim budu po celou dobu, co budu v Senátu," řekl Právu Kolář. Podle svých slov Unii svobody žádným finančním darem nepřispívá, protože strana za něj dostává statisícový roční příspěvek ze státního rozpočtu.

K lidovcům nechce

Předseda US-DEU Petr Mareš řekl Právu, že důvod, proč Kolář lidovce sponzoruje, chápe. Na dotaz Práva, zda si tak Kolář nepřipravuje půdu na přestup, Mareš uvedl: "Možná že by přestoupit chtěl, ale určitě ne k lidovcům."

Ani místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal si nemyslí, že by Kolář chtěl v současné době do jejich strany přestoupit. "Nic takového nehrozí. Teď se každá strana připravuje na předvolební boj do Evropského parlamentu a teprve polovina června ukáže co bude dál," poznamenal Kasal.

Lidovcům oproti roku 2002, kdy se konali parlamentní volby a kdy získali na darech pět miliónů korun, vloni přispěli sponzoři "pouhým" miliónem a půl. Přičemž firmy zaslali na lidovecký účet 400 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám