Hlavní obsah

Umělci vyzvali Klause, ať vyvěsí vlajku EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výtvarník Bořek Šípek a hudebník Michal Kocáb chtějí, aby prezident Václav Klaus vyvěsil na Pražském hradě vlajku EU. Na tamní podatelnu mu ve středu jednu přinesli spolu s otevřeným dopisem. Hrad ale o tom, že by modrou vlajku s 12 žlutými hvězdičkami vyvěsil, neuvažuje.

Článek

"Jako občané České republiky a zároveň Evropské unie chceme pana prezidenta požádat, aby na Pražském hradě vyvěsil evropskou vlajku. Pro případ, že by neměl žádnou k dispozici, jednu mu i s otevřeným dopisem necháme v podatelně," řekl Šípek.

Doplnil, že respektuje názory Klause, který se netají kritickým postojem k EU, měl by ale respektovat vůli většiny občanů, kteří chtějí vůči Unii plnohodnotné členství.

Prezident už na konci dubna 2004, tedy těsně před vstupem země do EU, prohlásil, že vlajku evropského společenství na Hradě vyvěsit nehodlá. "Myšlenka, že bychom měli na Pražském hradě k prezidentské zástavě přidávat a vyvěšovat vlajku Evropské unie... Já myslím, že k tomu jsem od žádného občana České republiky mandát, pokyn, příkaz, prosbu nedostal," prohlásil tehdy Klaus.

V regionech evropské vlajky visí

Podle zákona by měla evropská vlajka být vyvěšena při konáních voleb do Evropského parlamentu, ovšem z vůle českých úředníků na mnoha obecních úřadech vedle vlajky české vlaje i ta evropská.

Podobně mohou obě vlajky viset na budovách českých diplomatických misí a na školách. Ve většině z 15 původních členských zemí EU je běžné, že na státních úřadech visí vedle národní rovněž evropská vlajka.

Anketa

Měla by na Pražském hradě viset vlajka EU?
Ano
35,3 %
Ne
64,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13907 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám