Hlavní obsah

Uměl armádě sehnat cokoliv, teď stojí před soudem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když byl plukovník Petr Šmída náčelníkem organizačního oddělení na sekci rozvoje druhů sil, byl pro náčelníka generálního štábu Pavla Štefku a další nadřízené i podřízené nepostradatelným mužem, který uměl sehnat všechno. Teď by mu nikdo z nich nepodal suchou kůrku.

Foto: ČTK

Zleva: Ivo Zbořil, Petr Šmída a Ladislav Košner

Článek

Šmída je hlavním podezřelým z rozsáhlých machinací na generálním štábu. Tento týden má u Městského soudu v Praze s ním a se dvěma jeho nadřízenými pokračovat proces kvůli tzv. černým fondům.

Kromě Šmídy, který byl podle obžaloby strůjcem i provozovatelem černých fondů, před soudem stane ještě brigádní generál Ivo Zbořil a jeho bývalý zástupce plukovník Ladislav Košner, oba za zanedbání kontroly svého podřízeného, tedy Šmídy.

Šmída měl v letech 2003 až 2007 svými machinacemi způsobit škodu téměř za 13 miliónů korun. Podle obžaloby se v roce 2003 domluvil s jednou brněnskou firmou na systému, jak nepozorovaně tunelovat rozpočet generálního štábu. Plukovník firmě vystavil fakturu na renovaci tiskových tonerů, která ale neproběhla. Vyplacené peníze Šmída buď inkasoval, nebo za ně od brněnské firmy dostal jiné zboží.

Když se vyšetřovatelé ptali sekretářky, kde se v kanceláři vzala zcela nová myčka nádobí, odpověděla, že je z armádních skladů (...) že pan Šmída uměl sehnat všechno.

Později se na machinacích s tonery začala podílet i jiná společnost, která měla způsoby získávání peněz rozšířit např. o předražené polygrafické práce.

Razítko s podpisem

Šmída podle obžaloby za utržené peníze nakupoval zboží pro své nadřízené. Mezi zadrženými předměty se objevilo i několik kvalitních loveckých nožů (30 tisíc za kus) s věnováním, které dostali od Zbořila někteří generálové.

Za peníze z falešných zakázek dokázal přes noc zařídit kancelář novým nábytkem, kupoval lyže či kola, dárkové předměty i zahraniční zájezdy. Podle informací Práva se v Šmídově trezoru objevily účtenky i za nákup malotraktoru za 350 tisíc.

Myčka v kanceláři

Šmída prý nešetřil ani na svých podřízených. „Když se vyšetřovatelé ptali sekretářky, kde se v kanceláři vzala zcela nová myčka nádobí, odpověděla, že je z armádních skladů. Když jí na to řekli, že v armádních skladech nic takového není, odpověděla jim, že pan Šmída uměl sehnat všechno,“ sdělil Právu zdroj z ministerstva obrany. Aby obešel své nadřízené, pořídil si Šmída prý i razítko se Zbořilovou parafou.

Šmída se brání, že pouze převzal systém, který fungoval již před ním, a že se nijak neobohatil. Podle informací Práva vyšetřovatelé opravdu nenašli nic, co by si za peníze generálního štábu pro sebe pořídil. „Poté, co přišel o práci a po rozvodu o byt, tak skončil na ulici. Nyní žije na ubytovně a živí se jako řidič mrazírenského vozu,“ dodal zdroj.

Podle vyšetřovatelů není možné, aby o jeho praxi nevěděli generálové. Šmída vzal při prvním kole soudu vše na sebe. „O roli Štefky v celém systému neřekl ani slovo a přitom měl na něj přímý kontakt,“ uvedl zdroj. Policisté podle elektronického systému vstupů na generálním štábu prý zjistili, že Šmída byl častým návštěvníkem Štefkovy kanceláře. Štefkovu reakci se Právu nepodařilo získat, po propuknutí aféry se hájil tím, že o machinacích nic nevěděl. „Na toto téma se s vámi bavit nebudu,“ odmítl Štefka minulý týden mluvit o aféře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám