Hlavní obsah

Ukrajinské řidičáky v Česku platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští uprchlíci mohou v Česku v souladu s platnými zákony řídit automobily se svým národním řidičským průkazem. To, že nevlastní evropský řidičský průkaz, není překážka, informovalo ministerstvo dopravy. S pojištěním jejich aut je to ale zapeklitější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Řidičský průkaz by bylo třeba měnit až v případě pobytu v ČR po dobu jednoho roku a déle. Tuto informaci mají k dispozici i jednotlivé úřady, které s lidmi komunikují,“ sdělil mluvčí resortu Martin Brychta.

Dočasně mohou Ukrajinci v Česku jezdit i vlastními vozy bez registrace. Ta je podle ministerstva nutná až po šesti měsících pobytu. „Vozidlo ovšem musí mít pojištění z odpovědnosti za škodu a musí být v dobrém stavu. Úřady však nebudou v prvním půlroce zkoumat platnost STK,“ dodal Brychta. Po případné registraci auta už je technická prohlídka povinná.

Ukrajinci začali bojovat s češtinou, zaplnili kurzy

Domácí

Pokud si ukrajinský občan v tuzemsku bude chtít koupit nový nebo ojetý vůz, pak ti, kteří nebudou moci doložit adresu pobytu a dostali azyl či povolení k pobytu, dostanou při zakoupení auta registrační značku pro vývoz platnou tři měsíce. Jakmile bude mít žadatel adresu pobytu, pak bude možná registrace vozidla.

Problém s pojištěním

Tuzemské pojišťovny podle současných pravidel nemohou prodat povinné ručení autům s ukrajinskou značkou.

„Je to složité, probíhá komunikace s ministerstvem dopravy, ministerstvem financí i na úrovni EU,“ řekla včera Právu mluvčí České kanceláře pojistitelů (ČKP) Veronika Pavlisová.

I proto ČKP již začátkem března oznámila, že škody způsobené ukrajinskými vozidly se budou dva měsíce od opuštění Ukrajiny hradit z garančního fondu, stejně tak odtahy.

Školy budou moci navýšit kapacity kvůli ukrajinským dětem, potvrdili senátoři

Domácí

Při nehodě českého řidiče s ukrajinským pojišťovny radí přivolat policii, aby se předešlo případným problémům.

„Jsme nakloněni i tomu tuto lhůtu u úhrad prodloužit,“ dodala pro Právo Pavlisová s tím, že termín dořešení pravidel je do 30. dubna.

Resort dopravy si i tak stojí za tím, že auta v provozu pojištění odpovědnosti potřebují. Připomněl, že některé vozy jsou pojištěné již z Ukrajiny. Podle kanceláře pojistitelů je ale ukrajinských aut, která mají vyřízenou zelenou kartu pro provoz v zahraničí, minimum.

Za normálních okolností hrozí za jízdu autem bez povinného ručení pokuta 5 až 40 tisíc korun. Pokud ovšem nedojde k nehodě, policisté pojištění preventivně tak často nekontrolují a v současné situaci by vůči ukrajinským autům zřejmě postupovali shovívavě. Zvlášť když tyto záležitosti úřady teprve upravují.

Auta s ukrajinskou poznávací značkou také na cestě do bezpečí nepotřebují českou dálniční známku. Tu po dobu nouzového stavu nemusí díky rozhodnutí ministerstva dopravy mít ani vozidla, která převážejí humanitární pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám