Hlavní obsah

Uděláte posudek za osm tisíc? Ptají se policisté předem znalců

Právo, Josef Koukal

Tristní finanční situace policie dospěla podle informací Práva tak daleko, že při zadávání znaleckých posudků občas zazní dříve částka, do níž se má znalec vejít, než předmět objednávaného posudku. Podle toho pak znalecká dobrozdání mohou vypadat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Odněkud mi zavolají a zeptají se, jestli jim udělám posudek řekněme do osmi tisíc, přičemž ani nevím, o co jde nebo jak to bude velké,“ přiznala na dotaz Práva severočeská soudní znalkyně v oboru psychologie Ilona Wölfelová. Nechtěla sice prozradit, u které konkrétní policejní správy se s podobnou objednávkou setkala, podotkla však, že podobné nabídky zaznívají od policie až v posledních dvou letech.

„Loni v říjnu už některé případy nemohly být rozpracovány, protože policii scházely peníze na znalecké posudky,“ prozradil Právu zdroj blízký vedení policie.

Největší problémy mají kriminalisté, kteří řeší případy softwarového pirátství nebo extremismu, kde bez posudku nelze zahájit trestní stíhání a ceny dobrozdání dosahují i statisíců.

„Když znalec řekne, že na určitou kauzu se posudek v udané ceně udělat prostě nedá, tak si policie najde jiného znalce, který se do ceny vejde,“ popsal Právu dnešní praxi soudce teplického okresního soudu Miroslav Čapek. U hlavního líčení se pak podle něj stává, že si soudci musí vyžádat doplnění posudku a rozdíl se doplácí z prostředků resortu spravedlnosti.

Dělají z nás vyšetřující soudce

„Výsledek je, že se z nás soudců stávají soudci vyšetřující,“ komentoval to Čapek. „Těžiště dokazování se z přípravného řízení přesunuje před soud, který pak místo toho, aby důkazy pouze zhodnotil, se mění ve vyšetřovatele a důkazy naopak obstarává,“ podotkl soudce. Že peníze vynakládané na znalecké posudky jsou pro policii enormní, potvrdila i mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

„V některých případech proto znalecké posudky nahrazujeme odborným vyjádřením. Týká se to zejména méně závažné kriminality a s postupem musí souhlasit státní zástupce,“ vysvětlila mluvčí.

Odborné vyjádření má podle ní obdobný charakter jako posudek, bývá však méně podrobné a samozřejmě levnější. O vyjádření pak může policie kromě jmenovaných znalců požádat i další odborníky zběhlé v dané problematice, například lékaře nebo experty z vysokých škol.

„Třeba u drobné krádeže nemá smysl nechávat na cenu zlatého řetízku objednávat znalecký posudek u oboru ekonomie,“ namítla Kopecká. Protože však výše trestu nebo přiznaného odškodnění v soudním řízení se odvozuje od výše škody, jsou prý někdy zpracovávány znalecké posudky i v podobných případech.

S penězi na posudky hospodaří jednotlivé krajské policejní správy samostatně, rozdělují se podle velikosti kraje i místní kriminality. „V minulosti jsme se nažili jednat s ministerstvem spravedlnosti, aby část nákladů na znalecké posudky nesl i resort spravedlnosti. Státní zástupci totiž někdy vyžadují i znalecké posudky, které z pohledu policie už nejsou potřeba,“ dodala Kopecká s tím, že „spoluúčast“ spravedlnosti za rozhodnutí žalobců, kteří pod ni spadají, se však dojednat nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám