Hlavní obsah

Udělalo se pěkně: Češi vzali zoo útokem, doprava zkolabovala

Víkendové teplé a slunečné počasí přilákalo do českých zoologických zahrad tisíce návštěvníků. Na některých místech se to však neobešlo bez problémů v dopravě, které způsobili v okolí zoo přijíždějící motoristé.

Foto: David Taneček, ČTK

Zoo ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku navštívilo 9. května 2021 díky příznivému počasí velké množství lidí.

Článek

Koronavirová opatření se dotkla i zoologických zahrad, které byly až do 12. dubna letošního roku uzavřeny. Není proto divu, že nedočkaví návštěvníci i z důvodu krásného počasí, které tento víkend panuje, je vzali útokem. Je však třeba počítat i s tím, že kvůli protiepidemickým opatřením i nadále platí limit počtu návštěvníků a povinná ochrana dýchacích cest.

Do Dvora Králové vstupenky online

Zoo ve Dvoře Králové na Trutnovsku navštívilo během soboty 3674 lidí, do nedělního poledne pak 2840 návštěvníků. Zájemci o prohlídku si vstupenky kupují online. Zahrada pak počítá návštěvníky, aby nebyl překročen povolený limit 3000 osob.

„Vždycky víme, kolik lidí na vstupenku přišlo a kolik lidí odešlo. Je možné, že se dostane také na návštěvníky, kteří přijedou bez vstupenky a zaplatí pak u pokladny,” uvedla mluvčí zoo Zuzana Boučková.

Foto: David Taneček, ČTK

Zoo ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku navštívilo 9. května 2021 díky příznivému počasí velké množství lidí.

Ne všichni se totiž podívají na webové stránky zoo a nevědí, že si musí koupit elektronickou vstupenku. Když je v danou chvíli nenaplněný třítisícový limit, vstupenku jim pokladní prodají, dodala Boučková.

Od 12. dubna je v zoo otevřený areál pro pěší.  Areál afrického a lvího safari zoo otevře 15. května, kdy začne hlavní návštěvnická sezona. Kvůli chladnějšímu počasí otevření o týden posunula. Vjezd bude zatím možný pouze vlastními auty.

U Svatého Kopečku uzavřené komunikace

Také zoo na Svatém Kopečku u Olomouce čelí o víkendu velkému zájmu návštěvníků, což mělo za následek kolaps dopravy a policie musela uzavřít příjezdové komunikace.

„Krásné počasí vylákalo velké množství návštěvníků do zoologické zahrady na Svatý Kopeček. Z důvodu extrémního dopravního zatížení zde doprava zkolabovala. V rámci zajištění bezpečnosti jsme ve spolupráci s Městskou policií Olomouc uzavřeli příjezdové komunikace na Svatý Kopeček. Jakmile se dopravní situace uklidní, provoz bude obnoven," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: David Taneček, ČTK

Zoo ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku navštívilo 9. května 2021 díky příznivému počasí velké množství lidí.

Zároveň požádal motoristy, aby nyní na Svatý Kopeček nejezdili a vyhnuli se tak nepříjemným kolonám.

Podle mluvčí zahrady Ivety Gronské navštívilo v sobotu zahradu 4500 lidí, v neděli pak od rána do zhruba půl jedné dalších 3500 lidí. „V daný okamžik jsme se vždy dostali s návštěvností pod 3000 osob,” uvedla mluvčí s ohledem na povolenou pětinovou návštěvnost z celkové kapacity.

Problémy s dopravou i u ostravské zoo

Také u ostravské zoo se motoristé dostali do dopravních problémů, které museli řešit strážníci. Mluvčí městské policie Jindřich Machů uvedl, že zoo pro motorizované návštěvníky už dlouho nemá dostatek parkovacích míst, město kvůli tomu v místě plánuje i výstavbu parkovacího domu.

Omezená kapacita zoo je 5000 návštěvníků, kteří ve stejnou chvíli mohou být v areálu. „Sobota samozřejmě byla slabší, protože bylo chladněji. To bylo zhruba 3000 lidí. Dnešek už je mnohem silnější. Nicméně zatím jsme nemuseli přistupovat k uzavírání zoo, protože počet návštěvníků nedosáhl stanoveného limitu. Kolem poledne bylo v areálu přes 3500 lidí,” doplnila mluvčí zoo Šárka Nováková.

V pražské zoo téměř plno

Zoo v Praze Troji může v jednu chvíli pojmout maximálně 4000 návštěvníků. Na jejich webových stránkách se můžete dočíst, že tuto kapacitu už naplnila. Návštěvníky na to upozorňují i tabule v metru.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

Přeplněná ZOO

Reklama

Výběr článků

Načítám